چکیده :

در این تحقیق تأثیر لیکوپن و مکمل انرژی (ذرت) بر کمیت آغوز و غلظت ایمنوگلوبولین¬جی در خون و آغوز میش¬های آبستن ‏بررسی¬ شد. تعداد‎ ‎‏40 راس‎ ‎میش‎ ‎آبستن چندشکم¬زا (میانگین وزن 4/8 ± 68 کیلوگرم) در ماه¬آخر آبستنی با چهار¬جیره آزمایشی ‏شامل‎ ‎‏1) جیره پایه (شاهد)، 2) جیره پایه حاوی 1 گرم لیکوپن‎ ‎در روز (لیکوپن)، 3) جیره پایه بعلاوه 300 گرم ذرت‎ ‎خرد شده‎ ‎‏(ذرت) و 4) جیره پایه حاوی 1 گرم در کیلوگرم ماده خشک لیکوپن بعلاوه 300 گرم ذرت خرد شده(لیکوپن+ذرت) تغذیه شد. ‏کمیت آغوز تولیدی در 6 ساعت اول پس از زایش با استفاده از تزریق اکسی¬توسین اندازه¬گیری شد. غلظت ایمنوگلوبولین¬جی در ‏خون در روز 14 و روز قبل از زایش، و همچنین در آغوز در ساعت 6 و 12 پس از زایش تعیین شد. مقدار کمی آغوز در 6 ‏ساعت اول در تیمارهای ذرت (91±798 گرم) و ذرت+لیکوپن (91±785 گرم) بیشتر(05/0‏‎(P<‎‏ از شاهد (91±481 گرم) و ‏لیکوپن (91±518 گرم) بود. غلظت خونی ایمنوگلوبولین¬جی در میش¬های شاهد کمتر(05/0‏‎ (P<‎از تیمارهای ذرت، لیکوپن و ‏لیکوپن+ذرت (23/0±14/2 درمقابل23/0±41/2، 23/0±61/2 و23/0±87/2 گرم بر دسی¬لیتر) بود. غلظت ایمنوگلوبولین¬جی ‏آغوز در تیمار لیکوپن+ذرت کمتر(05/0‏‎ (P<‎از شاهد بود (82/0±85/4 در مقابل 82/0± 19/3 گرم بر دسی¬لیتر). نتیجه اینکه ‏مکمل¬سازی جیره میش¬ها در ماه¬آخر آبستنی با لیکوپن و یک منبع انرژی (ذرت) علاوه بر افزایش غلظت ایمنوگلوبولین¬جی ‏درخون، باعث بهبود کمیت و کیفیت آغوز تولیدی میش ها می شود.‏

کلید واژگان :

آغوز، ایمنوگلوبولین G ، گوساند، لیکوپن، مکم انرژی.



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک