چکیده :

به¬منظور بررسی اثر تنش شوری بر برخی از صفات مرتبط با جوانه¬زنی بذر برنج و شناسایی رقم¬های متحمل به شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان اجرا گردید. در این آزمایش فاکتور اول، ارقام برنج شامل بینام، دمسیاه سلیمانداراب، خزر، IR29 و Pokali و فاکتور دوم، پنج سطح شوری شامل صفر (شاهد)، 2، 4، 6 و 8 دسی¬زیمنس بر متر در نظر گرفته شد. صفات مورد مطالعه شامل درصد و سرعت جوانه¬زنی، طول ساقه¬چه و ریشه¬چه، وزن خشک و تر گیاهچه و قدرت بنیه گیاهچه بودند. نتایج نشان داد که رقم خزر در سطوح مختلف شوری نسبت به سایر ارقام، وزن خشک ساقه¬چه و ریشه¬چه و همچنین درصد و سرعت جوانه¬زنی بهتری داشت. با افزایش تنش شوری ارقام مورد مطالعه در تمامی صفت¬های مورد بررسی روند کاهشی را نشان دادند، اما این روند کاهشی در رقم خزر با افزایش تنش شوری، آهنگ کندتری نسبت به سایر ارقام داشت. رقم خزر در تیمار شاهد، سطح شوری 2 و 4 دسی¬زیمنس بر متر بالاترین درصد جوانه¬زنی، بیشترین طول ساقه¬چه، ریشه¬چه، وزن خشک ریشه¬چه و ساقه¬چه و سرعت جوانه¬زنی را داشت.

کلید واژگان :

برنج، تنش شوری، جوانه زنی.



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک