قارچ پوسیدگی یقه توتون از عوامل مهم بیماریزای گیاهی میباشد که در تمام نقاط دنیا پراکنده بوده و میتواند موجب خسارت محصول در کشورهای تولیدکننده توتون گردد. مدیریت این عامل بیماریزا با استفاده از سموم شیمیایی، تناوب زراعی، ارقام مقاوم، کنترل بیولوژیک و همچنین عصارههای گیاهی و روغنها انجام میشود. عصارههای گیاهی برای مدیریت این عامل بیماری ارجحیت دارد، زیرا سموم شیمیایی گران قیمت بوده و مصرف آنها آلودگی زیست محیطی به همراه دارد. این تحقیق با هدف بررسی اثر بازدارندگی عصارههای مختلف تعدادی گیاه دارویی در رشد قارچ عامل پوسیدگی یقه توتون در آزمایشگاه و انتخاب حلال مناسب برای عصارهگیری انجام شده است. در این تحقیق عصاره نه گونه گیاهی با استفاده از حلالهای آب، استون، هگزان، اتانل و متانول استخراج شده و فعالیت ضد قارچی آنها در شرایط آزمایشگاه روی قارچ عامل پوسیدگی یقه توتون در مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در سال 1391 بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه عامل و پنج تکرار انجام شد. عامل اول عصاره گیاهی شامل نه گونه گیاهی، عامل دوم حلال در پنج سطح (آب، استن، هگزان، اتانول و متانول) و عامل سوم غلظت (0، 1000 و 2000 پی پی ام) در نظر گرفته شد. بررسی حداقل غلظت بازدارندگی عصارههای گیاهی با استفاده از روش اختلاط با محیط کشت انجام شد. نتایج نشان داد که عصاره گیاهان نعناع گربهای، توتون، آویشن کوهی، رازیانه، زوفا و بادرنجبویه پرپر اثر بازدارندگی خوبی بر رشد قارچ مورد بررسی در این مطالعه داشتند. بیشترین اثر بازدارندگی مربوط به عصاره استخراجی با حلال متانول بود. همچنین حداقل غلظت بازدارندگی عصاره متانولی توتون، نعناع گربهای، آویشن کوهی، رازیانه، بادرنجبویه پرپر و زوفا بر قارچهای بیماریزای مورد بررسی 5/1، 5/1، 2، 3، 3 و 5/2 میلیگرم بر میلی لیتر بدست آمد.
کلید واژگان :عصاره گیاهی، پوسیدگی یقه، Sclerotinia sclerotiorum، زیست سنجی
ارزش ریالی : 250000 ریال
با پرداخت الکترونیک