چکیده :

امروزه با توجه به افزایش جمعیت دنیا و نیاز به افزایش تولید غلات، به ویژه برنج، انتظار می‏رود تحقیقات با هدف افزایش پایدار عملکرد صورت گیرد. عنصر روی اهمیت قابل توجهی در فعالیت¬های فیزیولوژیک و تولید برنج دارد. با هدف بررسی تأثیر محلول‏پاشی کلات سولفات روی بر عملکرد و اجزاي عملکرد برنج، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات برنج تنکابن با 5 تیمار 0، 2، 4، 6 و 8 در هزار محلول‏پاشی کلات سولفات روی با چهار تکرار در قالب طرح پايه بلوک‌هاي کامل تصادفی اجرا شد. محلول‏پاشی در سه مرحله به ترتیب یک ماه پس از انتقال نشاء به مزرعه اصلی، پس از گلدهی و مرحلۀ شیری شدن دانه انجام شد. نتایج نشان داد تیمار محلول‏پاشی کلات سولفات روی تأثیر معنی‏داری بر وزن هزار دانه، تعداد پنجه در متر مربع، تعداد خوشه‌چه در خوشه و درصد خوشه‌چه پر داشت. در غلظت 2 در هزار، بیشترین وزن هزار دانه و پنجه در متر مربع و تعداد خوشه‌چه در خوشه به دست آمد و کمترین مقادیر این شاخص‏ها در تیمار شاهد مشاهده شد. از آنجايي که روی به عنوان یک عامل ساختمانی، متابولیسم کربوهیدرات‏ها و ساخت پروتئین‏ها عمل می‏کند، نتایج این آزمایش می‏تواند ناشی از تأثیرات مثبت روی بر فیزیولوژی رشد و تولید عملکرد در برنج باشد. غلظت 2 در هزار بهترین عملکرد و اجزاي عملکرد را داشت و کاربرد سولفات روی در این سطح، از نظر اقتصادی نیز قابل قبول خواهد بود و تأثیر مثبتی بر افزایش عملکرد برنج دارد.

کلید واژگان :

برنج، تولید پایدار، عملکرد دانه، روی.



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک