چکیده :

Cannabis sativa شاهدانه ،( Nigella sativa L.) جهت بررسی اثر شوري بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه چهار گونه دارویی سیاهد انه ، آزمایشی با شش سطح شوري شامل صفر (شاهد)، 4 (Cynara scolymus L.) و کنگرفرنگی (Trigonella foenum graecum) شنبلیله ،L.) 16 و 20 دسی زیمنس بر متر در قالب طرح کاملا تصادفی و به طور جداگانه براي هر گیاه در سه تکرار در آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی ،12 ،8 بیرجند اجرا شد. براي تیمار شاهد (صفر) از آب مقطر و براي تهیه محلول هایی با هدایت الکتریکی ذکر شده از نمک کلرید سدیم استفاده گردید . در این آزمایش صفات مورد مطالعه شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، طول گیاهچه، طول ساقه چه، طول ریشه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، محتوي آب بافتی گیاهچه، وزن تر گیاهچه و وزن خشک گیاهچه بودند. تنش شوري طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه را در گونه هاي مورد مطالعه تحت تاثیر قرار داد و باعث کاهش این صفات گردید. همچنین افزایش سطوح شوري وزن تر و خشک گیاهچه سیاهدانه و شنبلیله و وزن خشک گیاهچه شاهدانه را کاهش داد. محتوي آب بافتی گیاهچه و نسبت طول ریشه چه به ساقه چه سیاهدانه در اثر شوري افزایش یافت اما در سایر گونه ها تحت تاثیر شوري قرار نگرفت. با افزایش سطوح شوري درصد و سرعت جوان ه زنی در سیاهدانه و سرعت جوانه زنی در شاهدانه، شنبلیله و کنگرفرنگی کاهش یافت. شنبلیله در تیمار شاهد (صفر) و سایر سطوح شوري 100 درصد جوانه زنی داشت. در مورد سیاهدانه افزایش سطوح شوري تا 16 دسی زیمنس بر متر جوانه زنی را کاهش داد و در 20 دسی زیمنس بر متر جوانه زنی متوقف گردید. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش مشخص شد که در بین چهار گونه مورد بررسی شنبلیله و شاهدانه تحمل نسبتا مطلوبی به سطوح بالاي شوري در مرحله جوانه زنی داشته و سیاهدانه حساس ترین بود.

کلید واژگان :

جوانه زنی، رشد گیاهچه، شوري، گیاه دارویی



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک