چکیده :

سیب¬زمینی از جمله گیاهانی است که سالیانه خسارت فراوانی در حین انبارداری به غده آن وارد شده و رایج¬ترین روش کنترل آن استفاده از ترکیبات زیان آور شیمیایی می¬باشد. استفاده از خاصیت ضدمیکروبی گلسنگ¬ها می¬تواند از جمله روش¬های همگام با طبیعت و کم¬خطر در مدیریت بیماری باشد. در این پژوهش، فعالیت ضدمیکروبی عصاره¬های استونی، متانولی و کلروفرمی پنج گونه گلسنگ از ارتفاعات مشگین¬شهر و داران از توابع جلفا، علیه یک قارچ و یک باکتری عامل پوسیدگی سیب¬زمینی در شرایط آزمایشگاه و انبار به روش دیسک گذاری و حداقل غلظت بازدارنده و کشنده مورد بررسی قرار گرفت. دیسک حاوی حلال DMSO به عنوان کنترل منفی و از دیسک حاوی بنومیل 2/0% و دیسک آنتی¬بیوگرام جنتامایسین به عنوان کنترل مثبت به ترتیب برای قارچ و باکتری در نظر گرفته شد. بررسی قطر هاله¬ بازدارنده نشان داد که عصاره¬های گلسنگ مورد بررسی روی قارچ تأثیری نداشت، در حالی که عصاره¬های متانولی و کلروفورمی گلسنگ R. chrysoleuca، فعالیت ضدباکتریایی در خور توجهی روی باکتری مذکور نشان دادند. عصاره¬های گلسنگ R. chrysoleucaبازدارنده¬تر و کشنده¬تر از بقیه بودند. بررسی انباری با آغشته کردن غده-های سیب¬زمینی با عصاره¬های منتخب گلسنگی بعد از مایه¬زنی با باکتری بررسی نشان داد که بیش از 80% عصاره¬ها علیه باکتری خاصیت پیشگیری کننده داشتند و بیشترین مقدار محافظت از سیب¬زمینی مربوط به عصاره متانولی گلسنگ R. chrysoleuca با 95 درصد باقیمانده غده بود. بنابراین، عصاره¬های گلسنگی مورد بررسی می¬تواند به عنوان یک فرآورده بیولوژیکی جایگزین فرآورده¬های شیمیایی مدنظر قرار گیرد.

کلید واژگان :

خاصیت ضدمیکروبی گلسنگ، MIC، MBC، فرآورده بیولوژیکی، پوسیدگی سیب¬زمینی



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک