چکیده :

این مطالعه با هدف بررسی اثر جایگزینی پودر ماهی با کنجاله سویا پرتودهی شده با اشعه گاما، تخمیر شده و یا ترکیبی از پرتودهی و تخمیر بر میانگین وزن نهایی، بازماندگی و ترکیب اسیدهای چرب بچه ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) انجام گرفت. برای این منظور ابتدا کنجاله سویا با استفاده از روش¬های فوق تیمار گردید، سپس کیفیت پروتئین (با روش الکتروفورز SDS-PAGE) و میزان ترکیبات فنولی کل آن مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله بعد این کنجاله¬های سویا در 5 جیره شامل: کنجاله سویای تیمار نشده (شاهد)، سوياي تيمار شده با دوزهاي 15 (ISB15) و 30 کيلوگري (ISB30) اشعه گاما، کنجاله سوياي تخمير شده با باکتری cerevisiae Saccharomyces (FSB) و کنجاله سوياي پرتودهي (با دوز 15 کيلوگري) و تخمير شده (IFSB) جايگزين پودر ماهی گرديد. بچه¬ماهیان آزاد دریای خزر (در هر تکرار 14 قطعه) با ميانگين وزن 3/0±1/2 گرم با استفاده از طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار و 3 تکرار به مدت 10 هفته غذادهی شدند. مقایسه الگوي پروتئين¬ها در تيمارهاي مختلف نشان داد در تيمار FISB (کنجاله سوياي پرتودهي و تخمير شده با دوز 15 کيلوگري) زير واحد اسيدي و قليايي گلايسينين و بتا-کونگلایسینین کاهش يافته است. در پایان آزمایش میزان بازماندگی در همه تیمارها 100 درصد بود. مقایسه میانگین وزن بچه ماهیان نشان داد میانگین وزن نهایی گروههای تغذیه شده با جیره¬های حاوی کنجاله سویا تخمیر شده و کنجاله سویا پرتودهی و تخمیر شده به طور معنی¬داری بالاتر است (P<0.05). در مجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد بچه ماهیان آزاد تغذیه شده با کنجاله سویا فرآوری شده با ترکیبی از دو روش تخمیر و پرتودهی شده عملکرد رشد بهتری دارند و استفاده از پرتوی گاما می¬تواند به عنوان رویکردی جدید برای کاهش مواد ضدمغذی کنجاله سویا مورد استفاده قرار گیرد.

کلید واژگان :

جایگزینی پودر ماهی، کنجاله سویا، تخمیر، پرتودهی، ماهی آزاد دریای خزر



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک