چکیده :

شناسایی و ارزیابی مقدار آب واقعی مورد استفاده محصوالت مختلف کشاورزی دارای اهمیت باالیی بوده و چنین ارزیابی میتواند در شناخت و ارائه راهکارهای مناسب برای کاهش مصرف آب کشاورزی بسیار موثر باشد. در این تحقیق بهمنظور ارزیابی وضعیت محصوالت تولیدی از نظر آبیاری و آب مصرفی به ازاء محصول تولیدی کشاورزی، از شاخص- های تأمین نسبی آب آبیاری (RIS( (شاخصی که بیشتر از 1 بیانگر مصرف بیشتر و کمتر از 1 بیانگر مصرف کمتر آب آبیاری است( و ردپای آب (WF (برای عمده محصوالت کشت شده در حوضه دریاچه ارومیه استفاده گردید. ردپای آب محصوالت در دو جزء آب آبی (blue WF (و آب سبز (green WF (برآورد شده سپس بهمنظور اعمال تأثیر راندمان آبیاری در محاسبه میزان آب مصرفی محصوالت، ردپای آب آبی واقعی (blue WFA (نیز محاسبه گردید. نتایج نشان داد که m3 بیشترین مقدار ردپای آب مربوط به محصول گندم در ایستگاه مراغه بوده که در آن مقدار ردپای آب آبی ton/ ،1779/77 m3 ردپای آب سبز ton/ m3 96/729 و ردپای آب واقعی ton/ 91/2150 میباشد. همچنین کمترین مقدار ردپای آب مربوط به m3 محصول ذرت در ایستگاه سراب بوده و مقدار ردپای آب آبی، ردپای آب سبز، ردپای آب آبی واقعی آن بهترتیب ton/ /ton ،99/86 m3 /ton و 19/75 m3 28/165 میباشند. مقادیر شاخص تأمین نسبی آب آبیاری (RIS (در هفت ایستگاه هواشناسی اطراف حوضه دریاچه ارومیه برای محصوالت غالب زراعی تعیین گردید و این شاخص در تمام محصوالت بیشآبیاری را نشان میدهد. این درحالی است که دو محصول یونجه و گندم، از نظر مقدار شاخص RIS دارای مقادیری کمتری نسبت به سایر محصوالت داشتند.

کلید واژگان :

ردپای آب، شاخص تأمین نسبی آب آبیاری، حوضه دریاچه ارومیه، RIS



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک