چکیده :

مقدمه: گردو از محصولات کشاورزی پر اهمیت است و به عنوان یک محصول ارزآور و مهم در کشور محسوب میشود که در میان محصولات آجیلی و خشکباری پس از پسته و بادام بیش¬ترین سطح کشت را داراست. بصورت مکانیزه دستگاهی برای تشخیص پوکی گردو در مقیاس تجاری وجود ندارد لذا با توجه به اهمیت این محصول نیاز به ابزاری برای تفکیک گردوهای پر از خالی ضروری به نظر می¬رسد. مواد و روش ها: در این پژوهش برای تشخیص و تفکیک گردوهای پوک از مغزدار از فراصوت در فرکانس مرکزی kHz 8/32 با ولتاژ پیک تا پیک v 74/1 استفاده شد. برای انجام آزمایش¬های فراصوتی از دو سنسور فرستنده و گیرنده به صورت متقابل به هم در فاصله cm 5/4 بهره گرفته شد. برخی خواص فیزیکی گردوها شامل وزن، قطر بزرگ، قطر کوچک، ارتفاع، قطر هندسی و قطر حسابی محاسبه شدند. سپس با توجه به وزن و اقطار اندازه¬گیری شده گردوها را به دو دسته پر و بدون مغز تفکیک کرده و مورد آزمایش¬های فراصوتی قرار گرفتند. نتایج و بحث: میانگین وزن، قطر بزرگ، قطر کوچک، ارتفاع، قطر هندسی و قطر حسابی برای گردوهای پر به ترتیب معادل g 99/9، mm 12/31، mm 69/30، mm 12/34، mm 91/31 و mm 97/31 و برای گردوهای پوک معادل g49/5، mm86/31، mm01/31، mm37/37، mm28/33 و mm 41/34 بودند. همچنین میانگین دامنه ولتاژ پیک تا پیک و ضریب میرایی فراصوتی برای گردوهای پر به ترتیب معادل v 47/449 و 133/0 بود و برای گردوهای پوک معادل v 7/265 و 18/0 بدست آمدند. نتایج نشان داد که اختلاف دامنه ولتاژ و ضرایب میرایی بین گروه¬ها پر و بی¬مغز گردوها در سطح 01/0 معنی¬دار بود. نتیجه گیری کلی: فراصوت به عنوان یک ابزار غیر¬مخرب با دقتی بالاتر از 99 درصد قادر به تشخیص گردوهای پوک از گردوهای مغزدار است.

کلید واژگان :

گردو، فراصوت، پوکی، جداسازی.



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک