چکیده :

پیدایش سویه های مقاوم شده و درمان بیماری ها را با مشکل رو به رو کرده است.امروزه گیاه درمانی به شکل استفاده از فرآورده های گیاهی در سر تا سر جهان رایج است. از سوی دیگر، مقاومت باکتری ها به داروهای سنتزی روز به روز در حال افزایش است که این مسأله باعث شده تا بشر به فکر جایگزین کردن عوامل ضد میکروبی مؤثر با عوارض جانبی کمتر باشد. این مطالعه با هدف اثر ضد میکروبی عصاره کلروفرمی گیاه چای ترش بر باکتری های بیماری زای دهان و دندان انجام شده است. در این پژوهش عصاره گیاه به روش ماسراسیون با حلال کلروفرم جداسازی و تغلیظ آن توسط دستگاه روتاری انجام شد. اثرات ضد میکروبی با روش براث میکرودایلوشن بررسی و مقادیر MIC و MBC تعیین مقدار شد. در ادامه پژوهش، اثر غلظت های مختلف عصاره بر رشد باکتری های استرپتوکوکوس پیوژنز، استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوکوس سالیواریس با روش دیسک دیفیوژن مورد آزمون قرار گرفت. در نهایت اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز و نتایج به صورت میانگین و انحراف معیار ارائه شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که عصاره کلروفرمی گیاه چای ترش در هر دو روش براث میکرودایلوشن و دیسک دیفیوژن اثر مهار کنندگی و کشندگی بر روی سه باکتری مورد بررسی داشته است. در روش براث میکرودایلوشن، در بین باکتری های مورد بررسی، استرپتوکوکوس موتانس و سالیواریس نسبت به عصاره چای ترش مقاوم تر از استرپتوکوکوس پیوژنز بودند. در روش دیسک دیفیوژن بیشترین اثر بازدارندگی عصاره بر روی استرپتوکوکوس پیوژنز در غلظت 25 با قطر هاله عدم رشد 15/0±03/13 میلی متر مشاهده شد.

کلید واژگان :

اثر ضد میکروبی،عصاره کلروفرمی، Hibiscus sabdariffa،حفره دهان و دندان،آنتی بیوتیک



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک