چکیده :

كمپوست به دليل اثرات مثبت فيزيكي، شيميايي و زيستي نقش مهمي در حاصلخيزي خا ك دارد . يكي از مشكلات استفاده از كمپوست ها، شوري بالا و اثر نامطلوب آن بر رشد گياه مي باشد . گزارشات زيادي در خصوص افزايش قابليت هدايت الكتريكي خاك و به دنبال آن كاهش رشد گياه در اثر مصرف مقادير زياد كمپوست وجود دارد . هدف از اين مطالعه ارزيابي رقم ويليامز (Glycine max L.) گلخانه اي تأثير سطوح مختلف كمپوست بر خصوصيات و تركيب شيميايي دانه سويا مي باشد. به منظور بررسي كاهش اثرات شوري كمپوست بر عملكرد و تركيب شيميايي دانه آبشوئي آن صورت (Wiliams) 2 و 4 درصد ) و دو نوع ك و د آبشويي شده و آبشويي نشده به صورت طرح ،1 ، گرفت. تيمارها شامل چهار سطح كمپوست ( 0 كاملاً تصادفي با سه تكرار بود . گياهان به مدت 17 هفته در خاك رشد داده شدند. در پايان دوره رشد گياهان برداشت و سپس غلاف ها جدا شده و پس از خشك شدن در آون در دماي 65 درجه سانتي گراد مورد تجزيه شيميايي قرار گرفت . 5 درصد / 4 درصد در شاهد به 80 / نتايج نش ان داد كه كاربرد چهار درصد كمپوست باعث افزايش غلظت نيتروژن دانه از 30 گرديد. كاربرد كمپوست در بالاترين سطح باعث افزايش 45 درصدي غلظت فسفر دانه نسبت به شاهد شد . مصرف كود 2/ باعث افزايش عملكرد دانه سويا گرديد بطوريكه بيشترين مقدار ع ملكرد دانه با كاربرد 4 درصد كمپوست بدست آمد ( 52 1 برابر شاهد را نشان مي دهد . آبشويي كمپوست باعث كاهش غلظت آهن دانه از / گرم در گلدان ) كه افزايشي معادل 9 1 ميلي گرم در كيلوگرم ماده خشك در تيمار آبشويي شده گردي د / 2/16 ميلي گرم در تيمار كمپوست آبشويي نشده به 51 14 درصد ). مصرف كمپوست سبب افزايش معن ي دار غلظت روي دانه سويا گرديد . مقدار زياد روي موجود در كمپوست ) علت اين افزايش مي تواند باشد . كاربرد دو درصد كمپوست باعث افزايش سرب دانه گرديد . از آنجايي كه غلظت اكثر عناصر غذايي در دو رقم سويا بر اثر افزودن كمپوست، كو د گاوي و گوسفندي افزايش يافته است لذا مي توان آنها را منبع مناسبي براي تأمين عناصر غذايي مورد نياز گياه معرفي كرد گرچه اثر برهمكنش بين عناصر را نيز بايد در نظر داشت.

کلید واژگان :

كمپوست زوايد شهري ،آبشويي، عملكرد دانه سويا، تركيب شيميايي دانه



ارزش ریالی : 100000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک