چکیده :

زمینه (Background): كم خوني فقر آهن شايعترين بيماري خوني دوران شيرخوارگي و كودكي مي باشد و فقر آهن با يا بدون كم خوني، رشد و نمو ذهني در كودكان را تحت تاثير قرار مي دهد. كم خوني فقر آهن سبب تخريب توبولهاي پروگزيمال و افزايش حجم فضاي اطراف توبولها در كورتكس كليه ها مي شود و هيپوكسي به عنوان عامل اصلي در ايجاد اين تغييرات مطرح است. هدف (Objective ): با توجه به اینکه شایع ترین علت کم خونی در کودکان نیز فقر آهن بوده، هرچند که عفونتهای مزمن، آلودگی های انگلی و بیماریهای مادر زادی نیز می توانند از علل کم خونی باشند. بنابراین این مطالعه با هدف ارزیابی اپیدمیولوژیک كم خوني فقر آهن اطفال مراجعه کننده به مراکز درمانی انجام شد. روش کار (Methods): مطالعه حاضر مقاله مروری است که با بررسی و جمع بندی از سایت های معتبر علمی magiran، Sid، PubMed و iranmedex و موتورجستجوی Google scholar و با کلیدواژه های كم خونی، فقر آهن، اطفال Anemia, iron deficiency, children طی سال های 1992 تا 2016 انجام شد. یافته ها(Results ): مطالعات انجام شده نشان داد که تا 8 درصد از آنان غلظت هموگلوبين كمتر از 11 گرم در دسي ليتر و تا 42 درصد كودكان درصد اشباع ترانسفرين كمتر از 15 درصد داشتند. بين مصرف ناکافي گروه غذايي گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها، و ابتلا به کم‌ خوني رابطه معني ‌دار آماري وجود داشت. همچنين دريافت آهن در سه ماهه اول، دوم و سوم به ترتيب در تا 54.5 , 10.4 و 22.7 درصد پايين تر از Recommended Dietary Allowance) RDA (قرار داشت .متغيرهاي دانش، نگرش، توصيه ديگران براي تغذيه كودك، دسترسي به قطره آهن اثر مستقيم معني داري بر رفتار پيشگيري از فقر آهن كودكان داشته، و همچنين رفتارهاي پيشگيري كننده، اثر مستقيم معني داري بر متغير كم خوني دارند. نتیجه گیری (Conclusion): پيگيري عارضه شايع فقر آهن ، آموزش پيشگيري و درمان مي تواند خطرات و عوارض آن از جمله تاخير رشد ، ابتلا به بيماريها و افت تحصيلي را در كودكان خصوصاً در سنين پائين تر و خانواده هاي كم در آمد كاهش دهد با توجه به عوارض بيماري، شناسايي بيماري، به خصوص در سنين شیر خواری اهميت زيادي دارد. همچنین توصیه میشود مادران در زمان بارداری بر استفاده از آهن به ویژه مصرف گوشت توجه کنند.

کلید واژگان :

كم خونی، فقر آهن، اطفال



ارزش ریالی : 100000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک