چکیده :

تشخیص آلودگی میکروبی شیر، به عنوان مهم¬ترین شاخص کیفیت شیر در صنایع لبنی، به کمک¬ روش¬های نوین مهندسی از اهمیت زیادی برخوردار است. در تحقیق حاضر، آلودگی میکروبی پاکت¬های شیر UHT با استفاده از حسگرهای فراصوتی تشخیص داده شد. پاکت¬ها به صورت مصنوعی در چهار رقت مختلف و با سه تکرار به باکتری E. coli آلوده شدند. فرکانس مرکزی سنسورهای پیزوالکتریک MHz 02/1 بود و با ولتاژ پیک V 5/18 مورد استفاده قرار گرفتند. برای پایش مشخصه¬های فراصوتی، فاکتورهای دامنه ولتاژ و تأخیر زمانی اندازه¬گیری شدند. شبکه عصبی مصنوعی برای پیش¬بینی تعداد باکتری و pH پاکت¬های شیر بر اساس فاکتورهای فراصوتی طراحی شد. نتایج نشان داد که آلودگی پاکت¬های شیر در رقت اولیه CFU/ml 1000 پس از 5/7 ساعت قابل تشخیص است به صورتیکه با کاهش رقت اولیه باکتری، مدت زمان تشخیص افزایش خواهد داشت. شبکه عصبی مصنوعی آموزش داده شده مقادیر تعداد باکتری و pH را نسبت به داده¬های تجربی با ضرایب تبیین 872/0 و 851/0 پیش¬بینی نمود. بر اساس پژوهش انجام شده، مشاهده می¬گردد که آلودگی میکروبی شیر با استفاده از فراصوت امکان¬پذیر بوده و برای حصول دقت بالاتر، نیازمند تحقیقات بیشتری است.

کلید واژگان :

فراصوت، آلودگی میکروبی، شیر، Escherichia coli، شبکه عصبی مصنوعی.



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک