چکیده :

بسيارى از مردم بدبينى خاصى نسبت به قارچ ها دارند، چون شنيده اند كه بعضى از انواع آنها تا حد مرگ مسموميت ايجاد مى كنند. قارچهاى وحشى موجوداتى جالب در طبيعت هستند. در يك فصل ناگهان ظاهر مى شوند و در فصل ديگر مطلقا خبرى از آنان نيست . در بعضى از سال ها، اگر پاييز سرد و خشك باشد ابدا ظاهر نمى شوند، اگر چه فصل قارچ، فصل پاييز است. ناپيوستگى توليد در طبيعت، وجود انواع سمى در كنار انواع خوراكى و كيفيت غذايى مطلوب اين موجودات باعث شده است كه انسان از ديرباز در جستجوى راهى براى پرورش آن باشد. بى شك شرقيان اولين كسانى هستند كه به پرورش قارچ دست زدند. هزاران سال پيش چينى ها و ژاپنى ها نحوه پرورش چندين نوع قارچ را مى دانستند. دو قرن قبل از ميلاد يك پزشك يونانى نيكاندر قارچ را در بسترى از كود حيوانى و خاكستر كه شاخ و برگ انجير روى آنرا پوشانده بود، پرورش داد. سيصد سال بعد ديوسكوريد يك پزشك ديگر يونانى روشى ساده و عملى را براى پرورش قارچ ابداع نمود و سر انجام در قرن شانزدهم يك ايتاليايى بنام سسالپين و يك گياه شناس فرانسوى به نام شارل دولكوز آثارى در مورد پرورش قارچ نوشتند. كمى ديرتر در حدود سال هاى دهه 1650 صيفى كاران فرانسه كاملا به طور تصادفى به نحوه پرورش قارچ در شاسى پى مى برند. آنها متوجه مى شوند كه روى كود حيوانى كه به حالت كوش بوده است، قارچ ظاهر شده است و به علت آن پى نمى برند ولى به انديشه تكثير قارچ مى افتند، در اين كار موفق مى شوند و ساليان دراز به اين امر مبادرت مى ورزند. تكنيك پرورش قارچ در هواى آزاد در آن زمان يك مشكل جدى داشت و اين كه پرورش قارچ در زمستان ب ه علت سرما و در تابستان به علت گرما و وجود انگل ها غيرممكن بود. در حدود اواخر قرن هيجدهم عده اى بفكر افتادند كه قارچ را زير شاسى پرورش دهند تا فصل توليد را حتى الامكان طولانى تر سازند و اين قدم جديدى بود. كمى بعد يك باغبان فرانسوى بنام شامبرى به فكر استفاده از معادن متروك جهت پرورش قارچ افتاد. استفاده از معادن چند فايده داشت: ثبات درجه حرارت، سهولت تنظيم هوا و سهولت تنظيم رطوبت نسبى. دو فرانسوى ب ه نامهاى كنستانتين و ماتروشو از انيستيتو پاستور هستند كه در اين زمينه قدمى قاطع به پيش برمى دارند و ما پيشرفت در تكنولوژى پرورش قارچ را تا حد زيادى مرهون آن ها هستيم. اين دو نفر با بهره گيرى از روش هاى پاستوريزاسيون، اسپور قارچ را وادار به جوانه زدن كرده و ميسيليوم به دست مى آوردند. از آن هنگام اين امكان به وجود آمد كه بتوان پربارترين نژادهاى قارچ را به صورتى خالص پرورش داد. بازده توليدى قارچ هاى اهلى شده روز به روز افزايش مى يابد. قارچ را مى توان در سطوح كوچك، در منزل، به منظور مصرف در خانواده و در سطوح بزرگتر جهت ارايه به بازار و تامين درآمد، توليد كرد.

کلید واژگان :

تولید، پرورش، قارچ، کلیات



ارزش ریالی : 150000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک