محل ثبت : اداره کل مالکیت- ثبت اختراع
سال ثبت : 1389
مشاهده سایر اختراعات کوثر مرادی
با افزايش جمعيت دنيا، نياز به افزايش توليد ميوه و سبزى به همان نسبت افزایش می یابد. با توجه به ارزش غذايي سبزيجات، وجود فيبر فراوان و نقش آن در سلامتي انسان، مصرف آن در تمامي نقاط جهان مورد تاکيد متخصصين تغذيه هست. در رژيم غذايي ما سبزيجات از جايگاه خاصي برخوردار است و در برنامه ريزي ها، افزايش مصرف سرانه آن مورد تاکيد مي باشد. ايران با دارا بودن اقليم هاي گوناگون يکي از مناسب ترين نقاط دنيا براي کشت و پرورش انواع محصولات سبزي، صيفي و جاليز در تمام فصول هست. فلفل دلمه اي از جمله محصولاتي است که کشت آن به سرعت رشد جهاني پيدا کرده است، به طوري که حدود 64% توليد فلفل دنيا درآسيا انجام مي شود. تکنيک هاى به نژادى گياهان، پيشرفت هاى قابل توجهى را در اصلاح ارقام با پتانسيل بالا به وجود آورده ولى اين تکنيک ها قادر نيستند ميزان توليد ميوه ها و سبزى ها را نسبت به افزايش تقاضا براى اين محصولات در کشورهاى در حال توسعه بالا ببرند. يكي از بهترين روش ها جهت حل اين مشکل، استفاده از تکنيک کشت بافت هست. فلفل دلمه¬اي ((Capsicum annum گياهي يکساله متعلق به خانواده Solanacea که زیستگاه اصلی آن کشور مکزيک و آمريکاي جنوبي است. اين گياه دارای گلهای سفید و میوههای حاصل از آنها به صورت جدا از هم و به تنهایی روی ساقه گياه قرار گرفتند.
اين گياه با دارا بودن ۱۲ برابر ويتامين c نسبت به پرتقال يكي از پر مصرف ترين سبزيجات در اروپا و آمريكا مي باشد كه با رنگ ها و طعم گوناگون به صورت خام و يا پخته مصرف مي گردد. در زمان قديم معتقد بودند كه از اين گياه ميتوان براي افزايش جريان خون، تحريك سيستم عصبي، افزايش اشتها و رهايي از سوءهاضمه استفاده كرد.
خوردن يک عدد فلفل دلمه اي متوسط، 160 گرمي، بيش از سه برابر نياز روزانه ي بزرگسالان به ويتامين C را تأمين مي کند. همچنين يک عامل مسکن موضعي و با دوام است.
تکثير فلفل در ايران از طريق کاشت بذور وارداتي از کشورهاي ديگر صورت ميگيرد که اين بذور با قيمت بالا و محدوديت هاي وارداتي مواجه هستند لذا استفاده ازتكنيك كشت بافت گیاهی به منظور تكثير و توليد گياهاني با كيفيت بالا و عاري از بيماري ميتواند گامي مهم در جهت کاهش هزينه هاي اوليه درکشت وکار اين گياه و دست يابي به شيوه مناسب در جهت توليد و تكثير آن و ترغيب توليد کنندگان در جهت سرمايه گذاري و نهايتا افزايش اشتغال زايي باشد. چنانچه بتوان فلفل هاي رنگي را با كيفيت بالا توليد نمود با توجه به مصرف زياد آن در فصل زمستان می شود مطمئن بود كه بازار خوبي در داخل و خارج از كشور براي اين محصول مهيا و آماده است. لذا به نظر ميرسد با دستيابي به تکنيک کشت بافت اين گياه بتوان گام موثري در جهت خود کفايي کشور برداشته شود.این تحقیق با هدف رفع مشکلات موجود در مسیر تولید و تکثیرگياه فلفل دلمه ای و به منظور دستیابی به شیوه ای مناسب و مطلوب تکثیر این گیاه با استفاده از تکنیک های کشت بافت گیاهی صورت می پذیرد.