بررسی شیوع عفونت هپاتیت B آشکار و مخفی (Occult hepatitis B infection) در مبتلایان به بیماری بهجت مراجعه کننده به درمانگاه روماتو
1395/10/22 08:48:47
نوع همکاری : همکار
کارفرما : دانشگاه علوم پزشکی تهران (مرکز تحقیقات روماتولوژی)
سال طرح : 1395
مشاهده سایر طرح های وحدت پورطهماسبی بیله سوار
بیماری بهجت یک بیماری التهابی مزمن عود کننده با درگیری سیستم های مختلف و باعلت ناشناخته است که با دوره های شعله وری و بهبودی موقت مشخص می شود.این بیماری یک واسکولیت است که باعث درگیری عروق اکثر ارگان های بدن می شود.تظاهرات این بیماری حاصل واکنش اتوایمیون بدن به فاکتورهای محیطی در زمینه یک استعداد ژنتیکی می باشد.ازجمله فاکتورهای محیطی محتمل در پاتوژنز این بیماری عفونت ها میباشند. مطالعات پراکنده ای در دنیا در باره عوامل مرتبط با ابتلا به بیماری بهجت صورت گرفته است که اکثرا نتایج متقنی به همراه نداشته است. از جمله عفونت های مطرح شده درمقالات دربین عوامل موثر در بروز بیماری بهجت، هپاتیت B می باشد.
بیماری هپاتیت بی در حال حاضر معظل بهداشتی بین المللی بوده و در کل دنیا حدود 400 میلیون نفر مبتلا به این بیماری وجود دارند که اکثر این افراد در قاره آسیا و در کشور چین زندگی می کنند. ایران از نظر شیوع هپاتیت بی جزو کشورهای با شیوع متوسط بوده و شیوع این بیماری در ایران حدود 2.5 درصد می باشد. همیشه ویروس هپاتیت بی به صورت آشکار در سرم یافت نمی شود بدین معنی که در تست سرولوژیکی نتیجه منفی می باشد ولی در تست مولکولی نتیجه مثبت می شود که این علاوه بر حساسیت کیت به فرم عفونی ویروس هم مربوط می شود در مواردی از بیماری هپاتیت بی، آنتی ژن ویروسی تولید نمی شود ولی ویروس درون سلول های کبدی و سرم ممکن است وجو داشته باشد که این فرم بیماری، فرم مخفی هپاتیت بی یا Occult Hepatitis B infection (OBI) نام دارد. تشخیص OBI بدین شکل می باشد که در سرولوژی HBsAg منفی باشد و در بیوپسی کبد PCR مثبت شود و PCR سرم می تواند مثبت یا منفی گردد با این تفاوت که اگه PCR سرم مثبت شد باید تیتر ویروس خیلی کمتر از حالت معمولی باشد.یکی از علل مهم کارسینوم هپاتو سلولار به دنبال مصرف داروهای ایمنوساپرسیو این فرم از بیماری می باشد.
درموردارتباط بیماری هپاتیت B و ابتلا به بیماری بهجت و نیز احتمال تغییر فنوتیپ بهجت در صورت ابتلا به بیماری هپاتیت B کنتراورسی وجود دارد.درضمن بحث هایی نیز در مورد عوارض درمان ایمونوساپرسیو لازم در بیماری بهجت و احتمال تشدید ویرمی و بدتر شدن وضعیت بالینی هپاتیت B در دریافت کنندگان داروهای ایمونوساپرسیو وجود دارد.حتی درمورد عوارض ایمونولوژیک واکسن هپاتیت B نیزمطالعات پراکنده ای صورت گرفته است.در مطالعات اکثرا نتایج متناقضی مبنی بر دخیل بودن ویروس هپاتیت B در ابتلا به بهجت یا تشدید یا تخفیف سیر بیماری توسط این ویروس گزارش شده است ،در ایران نیز مطالعات بسیاراندکی در این باره صورت گرفته است ،باتوجه به عدم جامعیت اطلاعات موجود بنظر می رسد که انجام یک مطالعه جامع جهت بررسی ارتباط ابتلا به بیماری هپاتیت B با ابتلا به سندرم بهجت و تغییر تظاهرات بالینی این بیماری در مبتلایان به هپاتیت B و ملاحظات درمانی لازم، در ایران لازم باشد.