بررسی عوامل مرتبط با مصرف غذا های آماده در جوانان و نوجوانان شهر سنندج در سال 92
1395/10/24 16:02:39
نوع همکاری : مجری
کارفرما : معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی قزوين
سال طرح : 1392
مشاهده سایر طرح های فواد علیمرادی
مقدمه: مصرف غذاهاي آماده توسط دانش آموزان در سال هاي اخیر رو به افزایش بوده و این افزایش مصرف یکی از علایم
خطر ابتلا به بیماري هاي مزمن در سنین بزرگسالی است. اما مصرف بی رویه این غذاها و عدم تعادل در دریافت انرژي
احتمال ابتلاء به دیابت، چاقی و سایر بیماریهاي خطرناك را افزایش می دهد. غذا هاي آماده اغلب پر کالري و با درصد بالایی
از روغن هاي اشباع، اسید هاي چرب ترانس و سدیم بوده و مقدار فیبر غذایی،کلسیم و آهن انها پایین است، از این رو براي
سلامتی مضر هستند و برخی مطالعات از رابطه مثبت بین مصرف غذاهاي اماده و افزایش وزن و چاقی حکایت می کنند. در
این مطالعه به بررسی عوامل مرتبط با مصرف غذاهاي آماده در نوجوانان شهر سنندج پرداخته شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی 553 دانش آموز شاغل به تحصیل در دبیرستان هاي شهر سنندج به صورت تصادفی انتخاب
شدند. 5 دبیرستان به صورت تصادفی از نواحی 1 و 2 آموزش و پرورش شهر سنندج انتخاب گردید. با توجه به مشابه بودن
تعداد جمعیت هر مدرسه حدود 55 نفر از هر مدرسه به طور اتفاقی انتخاب شد. اطلاعات لازم توسط پرسشنامه اي روا و پایا
جمع آوري گردید. پرسشنامه توسط محقق و همکاران آموزش دیده در ساعات آزاد دانش اموزان به روش مصاحبه و تن
سنجی تکمیل شد. ابتدا با توزیع پرسشنامه بین دانش آموزان به روش مصاحبه توضیحاتی راجع به چگونگی تکمیل آن به آنها
SPSS داده شد. اطلاعات با استفاده از آزمون هاي آماري کاي دو، تی استیودنت و رگرسیون لجستیک توسط نرم افزار
ویرایش 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
48 درصد( 268 نفر) هم دختر بودند. میانگین سن در هر دو جنس / 51 درصد ( 286 نفر) از دانش آموزان پسر و 3 / نتایج: 7
71 % مادران خانه دار و / 16/24 ± 1/22 سال محاسبه شد. 52 % از پدران دانش آموزان کارمند و 48 % شغل آزاد داشتند. 7
68 % مادران تحصیلات / 54 % پدران و 9 / 31 % مادران تحصیلات دانشگاهی و 2 / 45 % از پدران و 1 / %28/3 مادران شاغل بودند. 8
69 درصد از افراد حداقل یک بار در هفته غذا هاي آماده مصرف می کنند. نوع غذاي / غیر دانشگاهی داشتند. نتایج نشان داد 8
221 نفر) از دانش آموزان، گروه ساندویچ ها را به عنوان ) %40/ .(P< آماده مصرفی در دو جنس با هم متفاوت بود( 0.001
287) % 146 نفر) علاقه زیاد و 52 ) %26/ غذاي آماده مصرفی خود عنوان کرده اند. البته این ارقام در دو جنس متفاوت بود. 4
119 نفر) هم علاقه کم یا اصلا علاقه اي به مصرف غذا هاي ) %21/ نفر) علاقه متوسطی به مصرف غذاهاي آماده داشتند. 6
آماده نداشتند.
نتیجهگیري: مصرف غذاهاي آماده در نوجوانان بالاست هر چند تکرار مصرف در این مطالعه نسبت به مطالعات مشابه کمتر
بود. مصرف انواع ساندویج ها و پیتزاها در نوجوانان پسر و دختر رو به افزایش بوده و باید مورد توجه قرار گیرد. گرایش سایر
اعضاي خانواده به مصرف غذاهاي آماده در تمایل نوجوانان به مصرف این گونه غذاها نقش مهمی دارد و این افزایش مصرف
غذاهاي آماده باعث کاهش مصرف مواد غذایی مفید از جمله منابع مختلف فیبر می شود.