"بررسی امکان تولید صنعتی فوم شیشه جهت کاربرد در صنایع مختلف نظیر ساختمان سازی، نفت، گاز و پتروشیمی و ...
1395/10/25 00:03:36
نوع همکاری : همکار
کارفرما : مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن
سال طرح : 1391
مشاهده سایر طرح های مینا سعیدی حیدری
به علت کم شدن منابع طبیعی و زیاد شدن مقدار ضایعات جامد، بازیافت به عنوان یک موضوع محیط زیستی مهم مطرح می¬باشد. در حال حاضر روشهای بازیافت فلزات، پلاستیکها و اجزای الکترونیکی وجود دارد ولی بهره برداری از شیشههای ضایعاتی و مخصوصاً شیشههای تلویزیونها و کامپیوترها همچنان به عنوان مشکلی حل نشده باقی مانده است. سالانه ده¬ها میلیون تن شیشه¬های ضایعاتی در سراسر دنیا تولید میشود. طبق گزارشی از کمیسیون اروپایی DGXI ضایعات شیشه نزدیک به 900000 تن در سال میباشد. استفاده از این شیشه¬ها سبب ذخیره صدها هزار تن ماده خام اولیه در هر سال میشود كه این كار نیاز به استخراج ماده خام را كاهش میدهد و به حفظ محیط زیست منجر میگردد. به ازای تولید شیشه نو از ماده خام اولیه آلودگی، حاصل از خروج گازهای گلخانه¬ای (CO، CO2، SO3 و ...) از کوره ذوب را خواهیم داشت. بازیافت شیشه، مقدار این آلودگی را 20-14 درصد و مصرف انرژی را به 32-25 درصد كاهش میدهد.
بر اساس گزارش سازمان ملل بین 20 تا 50 میلیون تن زبالهی الکترونیکی در سال دفن شده و کشور آمریکا بزرگترین تولید کننده این زبالهها در جهان محسوب میشود. اگر چه زبالههاي الكترونيكي تنها 2 درصد از حجم كل زبالههاي جمع آوري شده در كشورهاي مختلف را تشكيل ميدهد؛ اما اين حجم ناچيز شامل 70 درصد زبالههاي حاوي مواد سمي است. طبق آمار منتشر شده، در ايران حدود 4 ميليون رايانه و 18 ميليون تلويزيون CRT، تا به حال از گردش خارج شده است. استفاده مجدد از این شیشههای CRT به علت درصد بالای سرب موجود در شیشههای فانل و حضور اکسید باریم و استرانسیم در شیشههای پانل بسیار مشکل میباشد. بنابراین اگر این شیشهها خرد شده و با هم مخلوط گردند، امکان بازیافت به عنوان ضایعات شیشهای برای تولید شیشههای صنعتی (مانند شیشه های مظروف) یا لعابهای مناسب برای ظروف چینی غیر ممکن است. به همین سبب یکی از راهکارهای استفاده مجدد از این شیشهها که چنین مشکلاتی را در بر ندارد، تولید شیشههای متخلخل (یا فومهای شیشهای) است. از مخلوط کردن خرده شیشههای CRT و یک عامل اسفنجی کننده، شیشهی متخلخل حاصل خواهد شد.
فومهای شیشهای عمدتاً به عنوان عایقهای حرارت و صوت به کار میروند و بر خلاف فومهای پلیمری که در بازار موجود است برتریهای بسیاری دارند. از جمله اینکه پایداری شیمیایی و حرارتی فوقالعادهای دارند (احتراق اسفنجهای پلیمری معمولاً منجر به خروج گازهای سمی میشود، در حالی که فومهای شیشهای از مواد غیر آلی حاصل شده و غیر قابل احتراقاند). ثانیاً فومهای شیشهای، استحکام مکانیکی بالایی دارند و برای ساختمان سازی مناسب میباشند. از امتیازات دیگر این مواد، سبک وزنی، انعطاف پذیری در طراحی تولیدات ساختمانی و مقاومت آنها در برابر موجودات جونده میباشد، به این دلیل که هیچ نوع الیافی در آنها به کار برده نشده است.
به منظور ساخت شیشه متخلخل، انتخاب ترکیب اولیه، دما و زمان مناسب جهت اسفنجی شدن ساختار بسیار حائز اهمیت میباشد. در این طرح پس از آزمایشهای بسیار، ترکیب مناسب انتخاب شد که شامل سینتر مخلوطی از پودر شیشه به همراه عوامل فومزای مناسب میباشد. نتایج حاصل از این طرح حصول فومهای شیشهای با درصد تخلخل مناسب و استحکام خمشی بسیار بالاتر از نمونه های تجاری وارداتی میباشد. همچنین هزینه تولید این فومها به دلیل روش ساخت کاملاً متفاوت نسبت به روشهای موجود در دنیا پایینتر بوده و انرژی کمتری برای تولید آن مورد نیاز است.