نوع همکاری : همکار
کارفرما : سازمان نظام مهندسی معدن استان خوزستان
سال طرح : 1383
مشاهده سایر طرح های لیلا عبداله زاده رامهرمزی
صنایع و معادن در استان خوزستان بخش اعظم تولید ناخلص ملی را تشکل می دهد. از این روی بررسی اشتغال زایی این بخش در اولویت کار قرار دارد. نتایج تحقیق مشان داد، صنایع و معادن به علت عدم تخصیص بهینه منابع اعتباری با مشکل و بحران جدی روبروست. از این روی بررسی مشکلات این بخش در راستای اشتغال زایی استان اهمیت زیادی دارد. پیشنهاد می شود، منابع مالی و نقدینگی مناسب به فعالیتهای اشتغالزا تزریق ومسئولین به کمبود منابعِ بخش خصوصی در دریافت تسهیلات توجه ویژه نمایند. قوانین مالیاتی شفاف تر تعریف و بدهی هایی که واحدها نقشی درآنها نداشته اند مرتفع گردد واجرای اصلاح قوانین مالیاتی،در دستورکارباشد. برنامههای کوتاه و میان مدت همه دستگاهها و نهادهای اقتصادی همسو با رشد اقتصادی(حوزه صنعت و معدن) معلوم و همه متعهد باشند و اصلاح وانضباط مالی بانکها با مطلوبیت پیگیری شود تا توسعه تولید وکسب وکاردر بخش خصوصی استان ، موتور پیشرانه دولت تسریع شود. صنعت نفت و گاز با گردش مالی بسیار بالا در اقتصاد کشور که بخش اعظم ان از استان خوزستان، حاصل می شود باعث ایجاد اشتغالزایی شود و بخشهای خام فروشی با افزایش ارزش افزوده و تبدیل به محصولات واشتغالزایی جدید درتولید وصادراتِ انواع خدمات وبکارگیری نیروهای متخصص در خوزستان بکارگرفته شود. ایران به بیماری هلندی یعنی تزریق پول حاصل از فروش نفت به جامعه و بازاری که تولیدی ندارد، مبتلاست. لذا دولت برای خروج از این وضعیت باید با شجاعت و برنامه عملی برای پایان دادن به عصر فروش خام سرمایه های کشور اقدام نماید تا تولید و اشتغال به همراه داشته باشد.
تسهیل فضای کسب وکار، تثبیت وکاهش نرخ ارز وکاهش هزینه های تولید از پایهایترین اصول خروج از هرگونه رکود کوتاه مدت و بلندمدت مد نظر قرارگیرد.راهکارهای میانمدت وکوتاهمدت برای خروج از رکود، تحریک تولید و تحریک تقاضاست. باید مولفه های ایجاد کننده رکود وتورم بررسی شوند تا بسته حمایتی دولت برای خروج ازرکودِ غیرتورمی اقدامی هوشمندانه برای بهبود باشد و با تخصیص منابع مالی از هر کجا پروژه های نیمه تمام زیرساختی و بخشهای تولیدی نیمهفعال را به حرکت واداشت تا به سرانجام برسند و نقش واحدهای صنعتی معدنی رابه عنوان پیشران طرح موردتوجه قراردهند.(تجربه اقتصادهای درحال رکورد، تخصیص هزینه رانشان می دهد.
برای خروج از رکود در بخش صنایع و معادن استان و ایجاد اشتغال زایی بهره های بانکی را کاهش دهند چرا که در شرایط فعلی اقتصادی بدست آوردن ۱۰ تا ۱۵ درصد سود سالیانه برای یک واحد تولیدی تبدیل به رویا شده است. مطالعه میدانی نشان داد ۳۵% مشکلات واحدهای تولیدی و اقتصادی معطوف به مشکلات ایجادشده بانک هاست. توسعه روز افزون معوقات بانکی نیز در باب تولید (نه واسطه گری) ناشی از این امر است. در طرح باید مکانیزم لازم برای این معضل پیش بینی شود. بی توجهی به این امر موجب افزایش معوقات و نهایتأ ضبط واحدهای تولیدی به نفع بانک هاست. حال که درسیستم فعلی تمرکز مالیاتی روی دو بخش حقوق بگیران وتولید و بخش های شفاف کشور می باشد و هیچکس با توسعه مالیات و افزایش سهم اداره کشور از این محل مخالف نیست لیکن افزایش مالیات با سیستم فعلی صرفأ فشار مضاعف بر بخش های شفاف کشور و کاهش مالیات یک فرمول تجربه شده و عقلانی برای عبور از رکود است. متأسفانه طی سنوات گذشته خلاف نیاز اقتصاد، مالیات به صورت ارزش افزوده و مالیات بر درآمد افزایش یافته است. البته این افزایش صرفأ روی بخش تولید کشور مضاعف است. زیرا برای سایر بخش ها طراحی نظام مند وجود ندارد. در همین راستا سازمانهای مالیاتی با اعلام افزایش مالیات خود را موفق می دانند. در حالیکه این فشار مضاعف بر تولید زمین خورده شکل گرفته است. همچنین فرآیند صادرات تسریع و محدودیتهای صادراتی حذف و عوارض فقط برای کالاهای خام در نظر گرفته، تصویب و اجرایی شود وبرای تحریک تقاضای خارجی، واحدهای تولیدی فعال شوند و آنچه لازمه تعامل با کشورهای مختلف است، فراهم شود. خوزستان نیز به عنوان منبع انرژی صنعت معدن و تجارت کشور نیاز به تحولات جدی و تسریع در فرآیندهای بهبود دهنده تولیدی با حضور مدیران هوشمند، بکار گرفته شده دارد و البته در صورتی که به بخش خصوصی و واحدهای تولید کننده صنایع و معادن توجه و در تصمیم سازیها و تصمیم گیریها مشارکت فعالانه آنها را طلب نمایند بی شک این تحولات حاصل خواهد شد.