تاثیر تمرینات مقاومتی دایره ای بر مقادیر پلاسمایی (HSP70)، عامل خطرزای آسم (ائوتاکسین) و برخی از سایتوکاین های پیش التهابی و ضد
1395/11/14 06:24:57
نوع همکاری : مجری
کارفرما : دانشکده علوم پژشکی آبادان
سال طرح : 1395
مشاهده سایر طرح های ایمان زکوی
روش پژوهش حاضر، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد که در شهرستان باغملک انجام خواهد شد. در آغاز پژوهش از طریق فراخوان، تعدادی از زنان چاق برای تحقیق حاضر انتخاب و پس از غربالگری اولیه، افراد با نمایه توده بدنی (BMI) بالاتر از 30 و با محاسبه سن، قد و وزن انتخاب شدند. ملاک انتخاب آزمودنی ها عدم ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی، تنفسی، کلیوی و متابولیکی و هم چنین قرار نداشتن تحت رژیم های غذایی خاص (کم کالری، کم جربی و پر پروتئین) در نظر گرفته خواهد شد. آزمودنی هایی که سابقه ورزشی، بیماری و مصرف سیگار داشته باشند و همچنین آزمودنی هایی که از یک روش کاهش وزن استفاده می کنند، از تحقیق حذف خواهند شد. در مجموع 40 نفر داوطلب واجد شرایط انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (20 نفر) و تجربی (20 نفر) قرار می گیرند. از این افراد برای شرکت در پژوهش حاضر، رضایت نامه کتبی گرفته خواهد شد.
همه متغییرها شامل سن (سال)، قد (سانتی متر) با استفاده از قد سنج مارک SECA ساخت کشور آلمان با حساسیت یک میلی متر اندازه گیری می شوند، وزن، درصد چربی و BMI، از دستگاه In Body، مدل 3، مارک BIOSPACE ساخت کشور کره اندازه گیری می شوند، سطوح پلاسمایی HSP70 ، ائوتاکسین، IL-6، IL-17، IL-18، IL-10 با روش ELISA، توسط کیت های مخصوص اندازه گیری خواهند شد.
آزمودنی ها جهت آشنایی با برنامه تمرینی و تجهیزات ورزشی به یکی از سالن های بدن سازی شهر باغملک برده خواهند شد. قبل از انجام تمرینات اصلی، پس از آموزش تکنیک های صحیح وزنه و نحوه استفاده از نوار گردان به آزمودنی ها، یک تکرار بیشینه (1RM) برای هر حرکت ارزیابی و ثبت خواهد شد. شایان ذکر است به علت غیر ورزشکار بودن افراد، جهت محاسبه (1RM) از رابطه زیر استفاده می گردد (85).
(تعداد تکرار) 0278/0 - 0278/1 ÷ مقدار وزنه (کیلوگرم)= (1RM)
پس از تعیین یک تکرار بیشینه و استراحت کامل، با استفاده از آزمون بروس، حداکثر اکسیژن مصرفی آزمودنی ها نیز برآورد خواهد شد. سه روز بعد از تست های یک تکرار بیشینه و حداکثر اکسیژن مصرفی، آزمودنی ها شروع به برنامه تمرینی می کنند. ضربان قلب آزمودنی ها برای هر دقیقه توسط نوارگردان محاسبه می گردد. پس از این مراحل برای برآورد حداکثر اکسیژن مصرفی از معادله زیر استفاده خواهد شد:
3(زمان) 12/0- 2(زمان) 451/0 + (زمان) 379/1 - 76/14 : VO2max
شایان ذکر است برای حداکثر تلاش آزمودنی ها، راهنمایی های لازم قبل از انجام آزمون ارائه و آزمودنی ها به صورت رقابتی جهت حداکثر تلاش در آزمون شرکت می کنند (85 و 84). در گروه تجربی تمرینات مقاومتی دایره ای شامل گرم کردن عمومی (15 دقیقه)، تمرینات مقاومتی دایره ای ، تمرینات کششی و سرد کردن (5 دقیقه) خواهد بود. تمرین مقاومتی دایره ای با شدت 70 درصد یک تکرار بیشینه با 10 تکرار در هر حرکت برای 2 نوبت با زمان استراحت 30 ثانیه ای بین ایستگاه ها و 2 دقیقه ای بین هر دور در نظر گرفته خواهد شد. اصل اضافه بار به گونه ای طراحی خواهد شد که بعد از هر چهار هفته تمرین، تست یک تکرار بیشینه هر آزمودنی انجام شود و شدت 70 درصد یک تکرار بیشینه بر اساس آن تنظیم گردد. تمرینات مقاومتی دایره ای شامل 10 حرکت ایستگاهی به صورت دایره ای می باشد. ایستگاه ها به ترتیب شامل، 1- فلکشن ساق، 2- اکستنشن ساق، 3- پرس پا، 4- اسکات، 5- کشش زیر بغل، 6- پرس سینه، 7- حرکت صلیب با دمبل، 8- جلو بازو، 9- پشت بازو، 10- دراز نشست. این پروتکل تمرینی بر گرفته از تحقیقات صورت گرفته در این زمینه می باشد (85). گروه تجربی برنامه تمرینی مقاومتی دایره ای را به مدت 12 هفته و هر هفته 5 جلسه انجام خواهند داد. در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نمی کنند و تنها پی گیری می شوند.
نمونه های خونی 48 ساعت قبل از شروع اولین جلسه تمرین (پیش آزمون) و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین (پس آزمون؛ پایان هفته دوازدهم)، پس از 12 ساعت ناشتای شبانه و در حالت استراحت، ساعت 8 صبح و هر بار به مقدار 5 سی سی در وضعیت نشسته از ورید قدامی دست چپ آزمودنی ها گرفته خواهد شد. خون گرفته شده در لوله های استریل حاوی مادهء ضد انعقاد خون و EDTA (Ethylen Diamine Tetra Acetate) ریخته خواهد شد. سپس به مدت 10 دقیقه با سرعت 3500-3000 دور در دقیقه در دستگاه، سانتریفوژ می شود و پلاسمای حاصل در میکروتیوب های یک میلی لیتری ریخته و برای اجرای مراحل بعدی به آزمایشگاه منتقل و در دمای20- درجه سانتی گراد ( به صورت فریز) نگهداری خواهند شد. پس از جمع آوری نمونه ها در مرحله پس آزمون، کلیه نمونه های خونی در یک روز از فریز خارج می گردند و آزمایش مورد نظر بر اساس پروتکل های مربوطه اجرا می شود. کلیه عملیات خون گیری در آزمایشگاه ایمونولوژی دانشگاه توسط تکنسین آزمایشگاه انجام می گردد. بعد از 3 ماه تمرین مقاومتی دایره ای، مجدداً متغیرهای تحقیق اندازه گیری می شوند.
نمونه های خونی 48 ساعت قبل از شروع اولین جلسه تمرین (پیش آزمون) و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین (پس آزمون؛ پایان هفته دوازدهم) گرفته خواهد شد.
از آمار توصیفی برای بررسی ویژگی های آزمودنی ها و همه متغییرها شامل؛ سن، قد، وزن، شاخص توده بدن(BMI)، درصد چربی بدن، VO2max و سطوح پلاسمایی HSP70، ائوتاکسین، IL-6، IL-17، IL-18، IL-10 در دو گروه استفاده خواهد شد. پس از بررسی نرمال بودن توزیع داده ها با استفاده از آزمون کلموگراف اسمیرنف، جهت مقایسه درون گروهی از آزمون t همبسته و جهت مقایسه بین گروهی از آزمون آنالیز واریانس دو طرفه استفاده خواهد شد. کلیه محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام می شود و نتایج این تجزیه و تحلیل های آماری به طور کامل در نتایج تحقیق در سطح (05/0≥ P) مورد بررسی قرار خواهد گرفت.