بررسی مقایسه ای منابع منتخب پزشکی مبتنی بر شواهد بر اساس مجموعه معیارهای Silberg و Ovid در سال 2013
1396/07/18 10:34:21
نوع همکاری : مجری
کارفرما : دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال طرح : 1393
مشاهده سایر طرح های الهه امتی
زمینه و هدف: استفاده از منابع پزشکی مبتنی بر شواهد معتبر، جهت دسترسی آسان به محتویات آن، به عوامل مختلفی از جمله رعایت قابلیت های مختلف رابط کاربری، قابلیت استفاده و مسائل فنی بستگی دارد، به همین دلیل، هدف از این مطالعه مقایسة منابع منتخب پزشکی مبتنی بر شواهد بر اساس مجموعه معیارهای silberg وOvid است.
روش بررسی: این مطالعه به لحاظ هدفمندی کاربردی بود و با استفاده از روش های پیمایشی و وب سنجی در سال 2013 میلادی انجام شده است. جامعة آماری شامل6 منبع پزشکی مبتنی بر شواهد بود، علت انتخاب اين پایگاه ها، اشتراک آنها توسط دانشگاه و دسترسي پژوهشگران به آنها بود. ابزارهای مورد استفاده سیاهة ارزیابی معیار ارزیابی Ovid ، Silberg و ابزارهای آنلاین بودند. داده های به دست آمده با استفاده از مشاهدة مستقیم بعد از ورود به نرم افزار آماری (v. 20) SPSS با استفاده از آمار توصیفی(فراوانی و درصد فراوانی) و استنباطی(آزمون آماریspearman) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
یافته¬ها: یافته ها نشان داد، تنها پایگاه Cochrane، نیمی از مجموعه معیارهایOvid و Silberg را رعایت کرده بود، اما انطباق سایر پایگاه ها کمتر از نصف امتیاز کل مجموع معیارها بود. در مجموع نتایج به دست آمده از بررسی حاضر، پایگاه ها در سطحی معادل 88/88 درصد با کسب امتیاز کل 48 از 54 منطبق با معیار Silberg و در سطحی معادل 92/36 درصد با کسب امتیاز کل 319 از 864 منطبق با معیار Ovid بودند، این امر بیانگر آن است که وضعیت پایگاه هـا در معیار Silberg بیشتر از نصف کل امتیاز بود، ولی در معیار Ovid کمتر ار نصف کل امتیاز بود، همچنین بین میزان انطباق منابع پزشکی مبتنی بر شواهد با معیارهای Ovid و Silberg همبستگی وجود نداشت. بنابراین علی رغم اینکه منابع پزشکی مبتنی برشواهد از لحاظ معیار Silberg معتبر شناخته شده اند، اما در طراحی آنها مولفه های مربوط به رابط کاربری، قابلیت استفاده و مسائل فنی در نظر گرفته نشده است.
نتیجه¬گیری: تفاوت بین میزان انطباق منابع پزشکی مبتنی بر شواهد بر اساس معیار Ovid با معیار Silberg، نشان داد که علی رغم اینکه منابع پزشکی مبتنی بر شواهد، جهت دستیابی سریع به شواهد پزشکی ایجاد شده اند، مشکلاتی در مولفه های اعتبار اطلاعات، قابلیت استفاده رضایت بخش، رابط کاربری مناسب و رعایت مسائل فنی آنها وجود داشت. توجه به رعایت آنها باعث افزایش دسترسی آسان و سریع کاربران خواهد شد. بر اساس نتایج یافته ها، متخصصان اطلاع رسانی و طراحان پایگاه ها می بایست در ایجاد منابع پزشکی مبتنی بر شواهد، به مولفه های اعتبار اطلاعات، جستجو، خدمات، نمایش، پیوندها، راهنما یا کمک مستندات،کارایی، توجه بیشتری داشته باشند.
کلید واژه ها: پایگاه اطلاعاتی، پزشکی مبتنی بر شواهد، دسترس پذیری، رابط کاربری، معیار Ovid، معیار Silberg.