بررسی شیوع هپاتیت مزمن و نهفته ویروس هپاتیت(OBI) Occult Hepatitis B Infection و انالیز الگوی موتاسیونی پروتئین سطحی در بیماران م
1396/07/23 14:32:24
نوع همکاری : همکار
کارفرما : دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران
سال طرح : 1396
مشاهده سایر طرح های زهره جدلی
ویروس هپاتیت B جزو خانواده هپادناویروس بوده و بخاطر ایجاد بیماری در انسانها جزو ویروسهای خطرناک محسوب می شود.بیماری هپاتیت از نظر بالینی با ایجاد یرقان یازردی و از نظر پاتولوژی با التهاب کبد شناخته می شود. میزان شیوع هپاتیت B در ایران حدود1.5-2% بوده و در برخی اقشار مانند معتادان تزریقی و افرادی که داروهای سرکوب کننده ی ایمنی مصرف می کنند این رقم بالاتر می باشد.در کل دنیا حدودا 300 میلیون نفر به هپاتیت B مبتلا هستند که بیشتر این مبتلایان مربوط به کشور چین می باشند.
Occult Hepatitis B Infection(OBI) یا فرم مخفی هپاتیت B (OBI)، در حدود 33% از بیماران مبتلا به بیماری مزمن کبدی رخ می¬دهد. عفونت¬های مخفی مواردی هستند که بیماران دارای HBsAg قابل مشاهده نبوده، اما HBV DNA را می-توان در نمونه¬های کبد یا سرم شناسایی کرد.
سندرم بهجت جزو بیماریهای خودایمن محسوب می شود که سیستم ایمنی افراد در ایجان آن نقش بسزایی دارد.به همین علت هم هست که این بیماری بیشتر در افراد باسن 20 تا45 سالگی دیده می شود.در بیماریهای خودایمن علاوه بر سیستم ایمنی افراد عوامل محیطی هم نقش دارند.از نظر شیوع هم سندرم بهجت بیشتر در کشورهایی دیده می شود که در مسیر جاده ابریشم قرار دارند.ایران از نظر شیوع سندرم بهجت،پس از کشور ترکیه دومین کشور دنیاست.بطوریکه از نظر اپیدمیولوژی از هر100000 نفر 62 مورد دیده می شود.
به دلیل ارتباط بالای بیماریهای خودایمن با عوامل محیطی از جمله ویروسها بررسی این عوامل عفونی در بیماران خودایمن مهم و حائز اهمیت می باشد.چرا که در بیماران خودایمن پس از مصرف داروهای سرکوب کننده ی سیستم ایمنی شیوع عوامل عفونی از جمله ویروسها را داریم.
HBV جزو ویروسهایی می باشد که پس از درمان بیماران با داروهای سرکوب کننده ی سیستم ایمنی از فرم نهفته به فرم آشکار تبدیل می شود.
در بیماران مبتلا به سندرم بهجت پس از مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، انتظار می رود که فرم نهفته HBV به فرم آشکار تبدیل گشته و باعث ایجاد مشکلاتی گردد.
مطالعاتی که تاکنون برروی بیماران مبتلا به سندرم بهجت در رابطه با HBV انجام گرفته از نظر نتایج حاصله دارای تناقض بوده و در برخی مطالعات گفته شده که در بیماران با سندرم بهجت HBV دوباره فعال می شود ولی مطالعات دیگر این یافته را رد کرده و ارتباط بین HBV و سندرم بهجت را رد کرده است.
هدف كاربردي از این مطالعه بررسی شیوع مارکرهای HBV و همچنین شیوع هپاتیت نهفته احتمالی HBV در بیماران بهجت به منظور انجام اقدامات لازم جهت درمان، واکسیناسیون استاندارد و ایمونیزاسیون پاسیو ميباشد.از آنجایی که پس از مصرف داروهای سرکوب کننده ی ایمنی فرم نهفته HBV به فرم آشکار در می آید،بنابراین انتظار می رود پس از درمان بیماران سندرم بهجت شاهد میزان بالایی از عفونت HBV باشیم هم چنین ایران جزو کشورهایی است که این بیماری در آن شایع هست.از آنجایی که ایران در مسیر جاده ابریشم قرار دارد و این بیماری مختص این نواحی است بررسی این بیماری صرفه اقتصادی هم دارد.بدلیل ارتباط HBV با اکثر بیماری های خود ایمن، بررسی HBV در بیماران مبتلا به سندرم بهجت می تواند برای اثبات ارتباط بین این دو بیماری کمک کننده باشد.تا این زمان، هیچ مطالعه ای بر روی شیوع عفونت نهفته هپاتیت B (OBI) و الگوی موتاسیونی دخیل ان در این گروه بیماران در دنیا صورت نگرفته است.