نوع همکاری : همکار
کارفرما : دانشگاه علوم پزشکی سمنان
سال طرح : 1392
مشاهده سایر طرح های محسن پورعزیزی
آرتريت روماتوئيد (RA)، يك بيماري التهابي مزمن سيستميك با علت نامشخص است كه با درگيري چند مفصل (پلي آرتريت) محيطي و قرينه مشخص ميشود. اغلب بيماران از خشكي صبحگاهي مفاصل بيش از يك ساعت شاكي هستند. اولين تظاهرات مفصلي درگيري قرينه مفاصل كوچك دست و پا (اغلب MCP، MTP و PIP) است[1-3].
رژيم درماني، نوعي محدوديت غذايي و رژيم گياه خواري نیز در بهبود RA موثر دانسته شده[4, 5] و در برخی مطالعات، اثرات روزه داری و محدودیت غذایی به صورت اسلامی و تجربی در بیماران RA مورد بررسی قرار گرفته است.
براي روزه ثواب و فوايد زيادي براي افراد سالم و بيمار ذكر شده است. پيامبر گرامي اسلام (ص) نيز روزه را داراي خواص درماني دانسته اند ولي اين اثرات خيلي مورد مطالعه قرار نگرفته است. از جمله فوايدي كه براي روزه بيان شده است، اثر آن بر متابوليسم، غلظت هورمون ها، سيستم ادراري، گوارش، قلب و عروق، الكتروليت ها، افزايش طول عمر، كاهش شدت بيماري هاي اتوايميون و جلوگيري از بروز و گسترش بدخيمي ها بوده است[6-9].
و از آنجا كه در RA افزايش پاسخ هاي ايمني و التهابي منجر به علائم بيماري مي شود و در مطالعات مختلف اثرات متفاوتي از روزه داری و تحمل گرسنگی بر پاسخ ايمني ذكر شده است و الگوهای روزه داری اسلامی و تجربی نیز به نظر اثرات متفاوتی دارد[7, 8, 10-12]، هم چنین یکی از انتخاب های درمانی داروهای Anti TNF هستند، لذا در اين مطالعه بر آن شديم تا اثر روزه بر فاكتور TNF-α و نيز تاثير آن بر فعاليت بيماري ارزيابي گردد.