مقایسه میزان پروفایل لیپیدی و فاکتورهای التهابی سرم در افراد آلوده و غیرآلوده به عفونت هلیکوباکتر پیلوری در شهرستان تبریز
1396/09/16 09:56:43
نوع همکاری : مجری
کارفرما : مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال طرح : 1392
مشاهده سایر طرح های همایون دولتخواه
مقدمه و اهداف: عفونت هلیکوباکتر پیلوری یکی از عوامل مهم زخم پپتیک و سایر اختلالات دستگاه گوارشی می باشد. گاستریت ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری شیوع نسبتا بالایی داشته و حدود 10 درصد مردم در طول عمر خود از بیماری گاستریت رنج می برند. برخی از مطالعات نشان داده که ممکن است ارتباط بین هلیکوباکتر پیلوری و آترواسکلروز وجود داشته باشد. دراین مطالعات نشان دادند که حضور هلیکوباکتر پیلوری در زخم های دستگاه گوارشی منجر به تغییر در پروفایل لیپیدی سرم شامل کلسترول، تری گلیسیرید و لیپو پروتئین های HDL-c و LDL-c می شود. بنابراین هدف از این مطالعه ، بررسی میزان پروفایل لیپیدی سرم در افراد آلوده و غیرآلوده به عفونت هلیکوباکتر پیلوری در شهرستان تبریز می باشد و اندازه گيری میزان کلسترول تام ، تری گلیسیرید، HDL کلسترول و LDL-کلسترول در بیماران مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری بعنوان استاندارد طلایی برای ارزيابی میزان پيشرفت عارضه آترواسکلروز و بیماریهای قلبی-عروقی بسيار مفید خواهد بود.
مواد و روشها: از بيماران مراجعه کننده به کلينيک تخصصی آندوسکوپی بيمارستان امام رضا (ع) تبریز توسط پزشک فوق تخصصی گوارش، آندوسکوپی معده انجام شد. از بیماران انتخاب شده یک نمونه خون و دو نمونه بيوپسي از ناحيه آنتروم معده 3 سانتي متر مانده به پيلور اخذ گرديد . بیماران به دو گروه آلوده و غير آلوده به هليکوباکتر پيلوری طبقه بندی شدند. و از بين آنها 58 نفر به عنوان گروه مورد یا افراد آلوده به هليکوباکتر پيلوری و 58 نفر که از نظر آلودگی به هلیکوباکترپیلوری سالم بودند، به عنوان گروه غیر آلوده انتخاب شدند. کلسترول تام، تری آسیل گلیسرول، HDL- کلسترول و LDL-کلسترول را بوسیله روش کالریمتری اندازه گیری کردیم.
نتایج: در گروه مورد یا افراد آلوده به هلیکوباکترپیلوری با زخم پپتیک فعّال میزان پروفایل لیپیدی سرم خون شامل کلسترول، تری آسیل گلیسرول، LDL و HDL درمقایسه با گروه کنترل از نظر آماری تفاوت معنی داری دارند. (درهمه موارد0001/0= p).
بحث: به دلیل بار سنگینی که بیماریهای قلبی-عروقی از لحاظ اقتصادی و سلامت بر جامعه وارد میسازند، در طول دهههای اخیر مطالعات وسیعی انجام گرفته و عوامل خطری را که سبب افزایش احتمال ابتلا فرد به بیماریهای قلبی-عروقی می شوند را مشخص نمودهاند. عفونت هلیکوباکتر پیلوری با بیماری های خارج گوارشی، به ویژه اختلالات عروقی (به عنوان مثال بیماری ایسمیک قلب ، پدیده راینورد اولیه، سکته ایسمیک) ارتباط دارد. بسیاری از مطالعات موردی-شاهدی گزارش دادند که ارتباط قابل توجهی بین هلیکوباکتر پیلوری مثبت و بیماریهای قلبی-عروقی و تغییرات الکتروکاردیوگرافی ایسمیک وجود دارد که مستقل از عوامل خطرساز و عوامل اقتصادی و اجتماعی است. با توجه به نتایج بدست آمده دراین تحقیق و سایر مطالعات بطور قطع می توان گفت که افراد آلوده به هلیکوباکترپیلوری در شهرستان تبریز، دارای مقادیر بسیار افزایش یافته ای از پروفایل لیپیدی هستند که این افزایش باعث ایجاد یک خطر بسیار بالا و بالقوه ای در ایجاد بیماریهای قلبی-عروقی می باشند.