نوع همکاری : همکار
کارفرما : مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال طرح : 1392
مشاهده سایر طرح های همایون دولتخواه
مقدمه: سرطان معده چهارمین سرطان شایع و دومین علت مرگ و میر در جهان است. با توجه به مطالعات انجام شده، سرطان معده به شیمی درمانی نسبتا حساس است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط تجویز خوراکی اسیدهای چرب امگا با میزان آپوپتوز در بیماران مبتلا به سرطان معده تحت شیمی درمانی بود.
روشها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دوسوکور بود که گروه هدف آن بیماران مبتلا به سرطان معده بودند برای اولین بار شناسایی و تحت شیمی درمانی قرار گرفتندو ازبین آنها سی و چهار نفر انتخاب شدند که به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه مورد شامل بیمارانی بودند که بهمراه داروی سیس-پلاتین، کپسول مکمل اسیدهای چرب امگا به میزان 3600 میلی گرم در روز و در طول سه دوره سه هفته ای دریافت کردند. در گروه کنترل داروی سیس-پلاتین بهمراه دارونما به مدت سه دوره سه هفته ای تجویز شد. نمونه برداری از محل تومور قبل و بعد از شیمی درمانی بیماران انجام شد. سطح mRNA و بیان پروتئین کاسپاز 3، 8، 9 ، پروتئین های آنتی آپوپتوتیک Bcl-2 و Bcl-XL و نیز پروتئینهای پروآپوپتوتیک Bidو Bad و PPAR- در نمونه بیوپسی به ترتیب با استفاده از Real-Time PCRو برش انجمادی اندازه گیری شد. نهایتا سطوح آپوپتوز با استفاده از میزان آسیب به DNA تعیین و ارزیابی گردید.
نتایج: در گروه مورد، کاسپاز 3 در هر دو سطح ژن و بیان پروتئین بعد از مصرف اسیدهای چرب امگا افزایش معنی داری را نسبت به گروه کنترل نشان داد (برای ژن 006/0 p= و برای پروتئین003/0 p= ). اسیدهای چرب امگا باعث افزایش معنی داری را در بیان ژن کاسپاز 9 در گروه مورد شده است(P <0.0001) و همچنین میزان پروتئین کاسپاز 9 را در گروه مورد نسبت به گروه کنترل از نظر آماری افزایش داده است(P <0.0001) . در گروه مورد، بیان ژن پروتئین Bcl-2 و BclXL در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی داری کاهش یافته است (به ترتیب 003/0 p= و 002/0 p=) اما، بیان ژن Bid و Bad در گروه مورد در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری را نشان داد (در هردو مورد 001/0 p=) . پروتئین Bcl-2 و BclXL نیز در گروه مورد نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد که این کاهش درنتیجه مصرفاسیدهای چرب امگا همراه با داروی شیمی درمانی بود (به ترتیب 001/0 p= و 034/0 p=). پروتئین های Bid و Bad بافت معده در بیماران تحت درمان با سیس-پلاتین به همراه اسیدهای چرب امگا افزایش معنی داری را نسبت به گروه کنترل نشان داد (به ترتیب012/0 p= و 042/0 p=). PPAR- نیز هم در سطح بیان ژن و هم پروتئین در گروه مورد نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری را نشان داد ( برای ژن 0001/0 p< و 001/0 p=). آسیب به DNA بافت معده در بیماران تحت درمان با سیس-پلاتین بهمراه اسیدهای چرب امگا نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری را نشان داد ( 003/0 p=). اسیدهای چرب امگا تغییر قابل توجهی را در سطح ژن و پروتئین آنزیم کاسپاز 8 نداشت.
بحث: نتایج این مطالعه نشان می دهد که استفاده از اسیدهای چرب امگا به عنوان مکمل همراه با سیس-پلاتین برای تحریک بیشتر بیان ژن و پروتئین کاسپاز 3 و 9، پروتئین های پروآپوپتوتیک، PPAR- و میزان آسیب به DNA در سلول های سرطان معده ممکن است مفید باشد. در نتیجه، یک درمان موثر برای بیماران مبتلا به سرطان معده برای پاسخ به شیمی درمانی ارائه می دهد.
کلید واژه ها: سرطان معده، اسیدهای چرب غیراشباع امگا (PUFAs)، آپوپتوز، گیرنده فعال کننده تکثیر پراکسیزومی گاما (PPAR-)