
نوع همکاری : مجری
کارفرما : دانشگاه یزد
سال طرح : 1390
مشاهده سایر طرح های محمد علی فیض پور
رشد بنگاههاي موجود در هر اقتصاد از ديرباز بهعنوان يكي از اصليترين روشهاي ايجاد شغل، افزايش توليد و ارزش افزوده مورد توجه اقتصاددانان و همچنين صاحبان حرف در سراسر جهان بوده است. در سطح خرد، رشد بنگاههاي اقتصادي ميتواند زمينهساز رشد اقتصادي در سطح كلان گردد. با اين وجود، ادبيات اقتصادي و خصوصاً در سالهاي اخير بين 2 نگرش به رشد يعني رشد و رشد سريع تمايز قائل گرديده و از اينرو توجه به جاي رشد بنگاه به رشد سريع آنها متمايل شده است. ادبيات موجود در سالهاي اخير نمايانگر آن است كه تنها 10 درصد از بنگاههاي اقتصادي توانايي بروز چنين رشدي را داشته و اكثريت اشتغال، توليد و ارزش افزوده توسط اين اقليت صورت گرفته است. بر اين اساس، اين گروه به شدت مورد بازنگري قرار گرفته و مطالعات متعدد كوشيده است تا ويژگي بنگاههايي كه توانايي رشد سريع را در بخشهاي مختلف اقتصادي و خصوصاً در صنايع توليدي از خود نشان دادهاند را شناسايي نمايند.
مطالعه بنگاههاي با رشد سريع از سوي ديگر براي كشورهايي كه در آن كمبود منابع احساس ميشود، از اهميت بيشتري برخوردار است چه آنكه به جاي توزيع منابع در سطح گستردهاي از بنگاههاي توليدي ميتوان تمركز را بر درصد اندكي از بنگاهها قرار داد و نتايج تقريباً يكساني را نيز از حيث متغيرهاي كليدي اقتصادي توليد، اشتغال و ارزش افزوده مشاهده كرد. شناسايي بنگاههاي با رشد سريع و توانايي آنها در ايجاد اشتغال ميتواند بهعنوان مبنايي براي تدوين استراتژيهاي توسعهصنعتي قرار گرفته و از اينرو اين مطالعه كوشيده است تا اين بخش را بهعنوان يكي از اساسيترين رويكردهاي موجود در حوزه سياست صنعتي مورد بررسي قرار دهد. سياست انتخاب آنهايي كه رشد سريع را تجربه مينمايند، سياستي شناخته شده در حوزه اقتصاد صنعتي است.
مانند بسياري از مطالعات ديگر در اين حوزه، نتايج اين مطالعه نيز در 2 سطح كشور و استان نشان ميدهد، بنگاههاي با رشد سريع، متوليان اصلي ايجاد اشتغال، توليد و ارزش افزودهاند، با استفاده از مدلهاي معرفي شده تنها حدود 10 درصد از بنگاههاي صنعتي كشور و استان رشدي سريع را تجربه نموده و اين بخش اندك بيش از 60 درصد از اشتغال و 70 درصد از ارزش افزوده را طي دوره مورد بررسي ايجاد نمودهاند. بر اين اساس سوالي كه لازم است توسط كارشناسان و صاحبنظران، متوليان بخش صنعت و صنعتگران استان پاسخ داده شود، آن است كه استان در مسير توسعهصنعتي خود كداميك از 2 سياست توجه به بنگاههاي با رشد سريع يا توجه به همه بنگاههاي موجود سوا از قابليت آنها در ايجاد رشد سريع را در پيش خواهد گرفت. اين بخش پاسخي به اين سوال از نگاه يافتههاي اين پژوهش است.