
نوع همکاری : مجری
کارفرما : دانشگاه يزد
سال طرح : 1390
مشاهده سایر طرح های محمد علی فیض پور
براي تحليل و ارزيابي بخش صنعت، ميتوان از ويژگيهاي بنگاههاي صنعتي، ويژگيهاي نيروي انساني، ويژگيهاي نوع صنعتي كه بنگاهها در آن شكل ميگيرند و ويژگيهاي مخارج مورد نظر استفاده نمود. بر اين اساس، اين بخش با هدف تحليل مجوزهاي صادر شده در صنايع توليدي استان يزد توسط سازمان صنایع و معادن استان طي دوره 87- 1374 طراحي گرديده است. بر اساس دادههاي سازمان صنایع و معادن استان یزد طي دوره مذكور، در مجموع 17385 جواز تأسيس توسط اين سازمان صادر گرديده و انتظار بر آن بوده است تا از قِبَل آنها بيش از 480000 شغل جديد در بخش صنعت ايجاد گردد. نتايج اين پژوهش بر اساس تحليل مجوزهاي صادره حاكي از آن است كه:
• 92 درصد از بنگاههاي دريافتكننده مجوز در گروه بنگاههاي بسيار كوچك و كوچك جاي داشتهاند. با اين وجود، انتظار بر آن بوده است كه عمدهترين اشتغال در بنگاههاي صنعتي 100 نفر كاركن و بيشتر محقق گردد.
• توليد كالاهاي سرمايهاي در ميان ساير كالاها (مصرفي و واسطهاي) كمترين سهم را از جواز تأسيس صادر شده توسط سازمان صنايع و معادن استان به خود اختصاص داده است (حدود 5/3 درصد).
• بالاترين سهم جوازهاي تأسيس به صنايع توليد ساير محصولات كاني غيرفلزي؛ توليد منسوجات؛ وتوليد مواد غذايي و آشاميدني اختصاص يافته و اين سه صنعت حدود 50 درصد از جوازهاي تأسيس را به خود اختصاص دادهاند.
• بر اساس مجوزهاي صادره روند رشد سرمايهگذاري پيشبيني شده به قيمتهاي ثابت (به استثناي سالهاي 1381 و 1386)روندي ثابت يا كاهشي است.
• بر اساس جوازهاي تأسیس، بيش از 30 درصد اشتغال استان به تنهايي در شهرستان يزد ايجاد ميشود. اين در حالي است كه سهم شهرستانهاي خاتم، طبس، ابركوه و بافق در مجموع كمتر از 12 درصد است. بالاترين ميزان سرمايهگذاري پيشبيني شده بر حسب قيمتهاي جاري به ترتيب در شهرستانهاي اردكان، صدوق و يزد انجام ميشود. در طيف ديگر، شهرستانهاي خاتم، طبس و ابركوه كمترين ميزان سرمايهگذاري پيشبينيشده بر حسب قيمتهاي جاري را به خود اختصاص دادهاند.
• متوسط سرمايه مورد نياز براي ايجاد هر شغل به قيمتهاي جاري در استان 566 ميليون ريال بوده و اين ميزان بر حسب قيمتهاي ثابت در دامنه 90 تا 280 ميليون ريال قرار داشته است. متوسط سرمايه مورد نياز براي ايجاد هر شغل، به شدت تحت تأثير مكان و نوع صنعت است.