
نوع همکاری : مجری
کارفرما : دانشگاه يزد
سال طرح : 1390
مشاهده سایر طرح های محمد علی فیض پور
بررسي بهرهوري نيروي انساني در صنایع تولیدی استان یزد طی دوره 84-1374 بر حسب كدهاي صنعتي، مناطق استان و كدهاي صنعتي در مناطق استان با دو معيار بهرهوري كار و بهرهوري نيرويكار هدف اصلي نگارش اين بخش است. بهرهوري كار با نسبت ارزشافزوده بر تعداد شاغلان تعريف گرديده و بهرهوري نيرويكار با معيار ارزشافزوده بر حقوق، دستمزد و ساير پرداختيها محاسبه شده است. يافتههاي اين پژوهش نشاندهنده آن است که اگرچهبهرهوریکاردرصنایعتولیدیاستانیزد طی دورهموردبررسیبارشدتقریبیمتوسطساليانه6درصدی،حدود 68 درصد طی دوره رشد نموده است، اما رشد بهرهوری نیرویکار بر اساس معیار نسبت ارزشافزوده به حقوق دستمزد و ساير پرداختيها طی این دوره منفی است (6/3- درصد). علاوه بر آنیافتههای این بخش مبین آن است که:
1) صنعت توليد ساير وسايل حمل و نقل تنها صنعتي است كه از حيث بهرهوري كار و بهرهوري نيرويكار روندي افزايشي را تجربه نموده است.
2) در حاليكه بهرهوريكار در صنايع توليد منسوجات، توليدكاغذ و محصولات كاغذي، توليد مصنوعات لاستيكي و پلاستيكي، توليد ساير محصولات كاني غيرفلزي، توليد محصولات فلزي فابريكي بجز ماشينآلات و تجهيزات و توليد ماشينآلات و دستگاههاي برقي طبقهبندي نشده در جاي ديگر در كل استان روندي صعودي است، براي صنايع فوق روند بهرهوري نيرويكار طي سه مقطع مذكور نامشخص يا منفي است. بر این اساس، بهرهوري نیرویانسانی به شدت تحت تأثير معياري است كه براي اندازهگيري آن بهكار گرفته ميشود.
3) بهرهوري كار و بهرهوري نيرويكار در شش شهرستان از ده شهرستان استان و براي تمامي كدهاي صنعتي مورد بررسي داراي روندي نامشخص يا كاهنده بوده است.
4) بهرهوريكارو نيرويكار تنها براي كدهاي محدودودرشهرستانهايمحدود مثبت بوده است.
در مجموع، یافتههای این بخش نشان میدهد چنانچه بهرهوري كار و بهرهوري نيرويكار به عنوان معيار عملكردي در صنايع توليدي استان قلمداد شود، تنها شهرستانهاي اردكان، يزد و ميبد توانستهاند روندی صعودی را از این حیث تجربه نمایند. این در حالی است که صنایعی با این خصوصیت تنها به صنایع توليد مواد و محصولات شيميايي، توليد مصنوعات لاستيكي و پلاستيكي، توليد ساير محصولات كاني غيرفلزي، توليد فلزات اساسي و توليد محصولات فلزي فابريكي محدود ميشود.