بررسی آلودگی های قارچی و پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب استخرهای شنای شهریاسوج در بهار 1395
1396/10/28 16:33:20
نوع همکاری : مجری
کارفرما : دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
سال طرح : 1395
مشاهده سایر طرح های فاطمه احسانی
مقدمه و هدف:
استخر به عنوان یک منبع بالقوه مهم میتواند در انتشار آلودگیهای بیولوژیکی عمل نموده و عامل انتقال بیماریهای باکتریایی، قارچی و انگلی محسوب شود.ازسوی دیگر از آنجا که سهم اصلی در استفاده از این مراکز نصیب جوانان میگردد و باتوجه به شیوع بیماریهای مختلف باکتریایی و درماتوفیتی در این طیف وسیع از اجتماع،در صورت عدم وجود راهکارهای مناسب برای پایش شرایط محیطی در استخرها، چنین مراکزی ممکن است به سرعت تبدیل به منابع اصلی انتقال بیماریهای مختلف گردند. لذا با توجه به اهمیت موضوع مطالعه حاضر با هدف بررسی آلودگی های قارچی و پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب استخرهای شنای شهریاسوج در بهار 1395 طراحی و انجام شد.
مواد و روش ها:
مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بود و جهت جمع آوری نمونه ها در طی 3ماه، هر ماه تعداد4نمونه از هر استخر(هفته ای یک نمونه درشلوغترین ساعت) از عمق 30سانتیمتر زیر سطح آب استخر در ظروف استریل تهیه شد و طبق اصول حمل نمونه آزمایشگاهی و در کنار یخ به آزمایشگاه میکروبشناسی دانشکده بهداشت یاسوج انتقال داده شد. برای اندازه گیری پارامترهای فیزیکی و شیمیایی، باتوجه به کتاب استاندارد متد وکدهای ارائه شده مربوط به هر پارامتر[درجه حرارت:2550 PH .,:2310 .کلر:2120 و کدورت:2130]و با توجه به روش دستگاه های پورتابل، دما بوسیله ی دماسنج،ph بوسیله یph مترو در آزمایشگاه اندازه گیری شد. نمونه هارا برای بررسی آلودگی قارچی بر روی محیط سابورو دگستروز آگار که در لوله های آزمایش به صورت اسلنت تهیه شده، قرار داده و در شرایط دمای اتاق(25درجه سانتیگراد)و دور از نور مستقیم قرار داده شدند. پس از رشدکلنی های قارچی،کلنی ها از نظر مورفولوژی، رنگ و قدام روی و پشت بررسی شده و نیز تستهای بیوشیمیایی مورد نیاز گذاشته شد. پس از آن از کلنی ها نمونه میکروسکوپی تهیه کرده ورنگ آمیزی اختصاصی انجام شده و بصورت میکروسکوپی، هایفها و اندامهای زایای قارچ بررسی شدند. تمام مشاهدات میکروسکوپی و ماکروسکوپی با اطلس قارچ شناسی مطابقت داده شده و جنس و گونه قارچ تشخیص داده شد.
نتایج:
نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بر روی هر پلیت بین 3تا 8 کلنی از قارچ پنیسیلیوم رشده کرده بود و بر روی پلیت های حاوی بقیه قارچ ها بین 1تا3کلنی رشد کرده بود. در مجموع نتایج گویای آن بود که آب استخر های مورد بررسی از نظر خصوصیات فیزیکو شیمیایی و آلودگی قارچی و باکتریایی کیفیت نسبتا خوبی دارند.
جدول شماره یک: تعداد کل کلنی های تشخصی داده شده در نمونه های مورد بررسی در فصل بهار 1395
مخمر پنی سیلین رایزوپوس آسپرژیلوس کاندیدا آلبیکانز آلودگی باکتریایی نمونه مورد بررسی
4 9 5 5 2 3 استخر شماره یک
7 8 2 3 2 2 استخر شماره دو
7 7 4 4 4 3 استخر شماره سه
4 6 4 2 2 استخر شماره چهار
جدول شماره دو: میانگین کلی خصوصیات فیزیکوشیمیایی در نمونه های مورد بررسی در فصل بهار 1395
PH دما کلرباقیمانده نمونه مورد بررسی
7.56 30.41 1.61 استخر شماره یک
7.63 30.5 1.8 استخر شماره دو
7.535 30.9 1.9 استخر شماره سه
7.6 29.88 1.99 استخر شماره چهار
بحث و نتیجه گیری:
پارامترهاي فيزيکي و شيميايي از جمله خصوصيات مهم در تعيين کيفيت آب استخر هستند که براي حفظ سلامت بايد به آن ها بسيار توجه نمود و در اين راستا براي آن قوانيني وضع کرد. آب استخر نامطلوب از نظر خصوصيات فيزيکي، شيميايي و ميکروبي علاوه بر مشکلات پوستی و بهداشتی، مي تواند موجب ايجاد ظاهر غير قابل قبول و در نتيجه سلب اعتماد استفاده کنندگان از استخر شود. در مجموع با توجه به پایین تر بودن میانگین کلنی ها و قارچ های تشخیص داده شده نسبت مطالعات مشابه مي توان گفت که آب استخر شهر یاسوج از نظر پارامترهاي فيزيکي، شيميايي و ميکروبي مشکل بهداشتي ايجاد نمي کند و مناسب مي باشد. با این وجود آلودگی های موجود قابل توجه هستند. با توجه به نتايج به دست آمده، پيشنهاد مي گردد كه توسط مسئولين استخرها به افراد مراجعه كننده آموزش بهداشت داده شود تا درصورت وجود هرگونه بيماري پوستي، كچلي و عفونتهاي واژن و ... از ورود به استخر خودداري كنند. آب پاشويه مرتباً تعويض و مواد ضدعفوني كننده به آن اضافه گردد. بعد از هر نوبت استفاده از استخر، محيط رختكن با مواد ضدعفوني كننده به خوبي پاكيزه شود، كه در صورت رعايت چنين موازين بهداشتي، به طور قطع آلودگيهاي قارچي و ميكروبي آب استخرها و محيط اطراف آن كاهش چشمگيري خواهد داشت. اميد است با حل چنين مشكلاتي راهي در جهت بهتر شدن شرايط به وجود آيد.
واژگان کلیدی:
آلودگی قارچی، خصوصیات فیزیکی، خصوصیات شیمیایی، آب استخرها.