شيوع آلودگی به پدیکلوزیس (شپش سر) و عوامل موثر بر آن در بين دانش آموزان مدارس دولتی ابتدایی دخترانه شهر یاسوج در سال 1396
1397/07/03 00:04:19
نوع همکاری : مجری
کارفرما : دانشگاه علوم پزشکی
سال طرح : 2018
مشاهده سایر طرح های فاطمه احسانی
بهداشت و سلامت عمومي هر جامعه اي از اهميت ويژه اي برخورداراست، به طوري كه پيشرفت آن جامعه در گرو سلامت عمومي جامعه مي باشد. از جمله موارد تهديدكننده سلامت جامعه، آلودگي به حشرات به ويژه انگل هاي خارجي است كه با وجود ارتقاي سطح بهداشت و پيشرفت علوم پزشكي، هنوز به عنوان يك معضل بهداشتي مطرح است.(1و2) شپش سر (پدیکلوزیس) حشرة كوچك بدون بالي است كه محل استقرار آن در بين موهاي ناحيه سر انسان است(3). سابقه آلودگی شپشی (Pediculosis) به ما قبل تاریخ برمیگردد.قدیمی ترین فسیل شناخته شده از تخم شپش (Nit) به حدود 10000سال پیش می رسد.(4). مهمترین راه انتقال شپش سر به طریقه مستقیم، تماس نزدیک با افراد آلوده و به طریقه غیر مستقیم از طریق تماس با لباس ها، وسایل شخصی، تخت خواب یا روکش مبلمان آلوده شده به تخم شپش(رشک)و یا شپش است. تشخیص تخم شپش بر روی موی سر دشوار نیست بطوری که تخم های تازه تر درفاصله یک و نیم سانتی متری از پوست سر قرار داشته در حالی که تخم های قدیمی تر در فاصله بیشتری از پوست یر قرار دارند(5).
به جهت اینکه آلودگی به شپش نشانه خوبی از عدم رعایت حداقل بهداشت فردی و اجتماعی است، تعیین آلودگی و شیوع آن می تواند شاخص بهداشتی خوبی از منطقه مورد بررسی باشد. وجود شپش سر علاوه بر ایجاد مشکلات بهداشتی ،به آثار سوء روانی و فشارهای اجتماعی و به دنبال آن افت تحصیلی دانش آموزان منجر می شود از طرفی با توجه به اهمیت موضوع و اثرات نامطلوب بهداشتی و روانی و از سوی دیگر چون در سال 1378 این چنین بررسی انجام شده است لازم بر این دیدیم که به شیوع بیماری پدیکلوزیس و عوامل موثر بین در دانش آموزان مدارس ابتدایی دخترانه شهر یاسوج در سال 1396 بپردازیم.