مقایسه تغییرات ژئومتری و هیستوپاتولوژیك پوست ناشی از اثرات عصاره گیاهان صبر زرد و بومادران و داروهای شیمیایی اكسید روی و فنی تو
1397/10/30 21:54:05
نوع همکاری : همکار
کارفرما : دانشگاه آزاد اسلامی تبریز
سال طرح : __90
مشاهده سایر طرح های بهبود جعفری
زمينه و هدف: بهبود زخم در برخي از بيماريها و اختلالات مزمن به يکي از چالشهاي علم پزشکي تبديل شده است. به همين دليل ترکيبات جديدي که به منظور تسريع التيام زخم تهيه مي گردند، مورد استقبال واقع مي شوند. انتظار مي رود گياهان دارويي آلوئه ورا و آکیلئامیلفولیوم با دارا بودن اثرات بیولوژیک مختلف روی سلولها موجب تسريع فرايند التيام زخم گردند. در اين تحقيق اثرات ضدالتهابي و ترميمي دو پماد گیاهی در مقايسه با پمادهای شیمیایی و گروه شاهد بعد از تروماي جراحي پوست موش صحرايي در مطالعه هيستومتريك و هيستوپاتولوژيك دوسو كور بـررسي شد.
روشها: پس از القای بيهوشي در 90 موش صحرایی، با استفاده از پانچ بيوپسي 7 میلیمتری چهار زخم دايره اي شکل تمام ضخامت در پشت هر کدام از آنها ايجاد شد و روند التيامي در 6 گروه شامل پماد آلوئه ورا، اكسيد روي، عصاره آکیلئامیلفولیوم، فنی توئین، اوسرين و شاهد مورد مطالعه قرار گرفت. تجويز داروها و اندازه گيري زخمها با آناليز تصاوير ديجيتالي، به مدت 21 روز صورت پذيرفت. جهت مطالعات ميكروسكوپي در روزهاي 0 و3 و7 و14 و21 از محل ترمیم نمونهبرداري شده و نماهاي ريزبيني با توجه به فاكتورهاي ادم و واکنش آماسي، پرخوني و خونريزي ، فيبروپلازي، بازسازي بافت پوششي، انقباض زخم، کلاژنيزاسيون و بلوغ نسج گرانوله رتبه بندي شدند. بعد از مطالعه هيستوپاتولوژي و محاسبه برآيند کلي التيام زخم براي هر دارو، نتايج بدست آمده با نرم افزار SPSS تجزيه و تحليل شد.
يافته ها: با تکيه بر يافته هاي هيستومتريک دوره تيمار، در گروه درمان با عصاره آلوئه ورا بيشترين و در گروه شاهد كمترين ميزان جمع شدگي زخم مشاهده شد. همچنين بر اساس نتايج هيستوپاتولوژيكي، برآيند كلي التيام این گروه و عصاره آکیلئامیلفولیوم بهتر از ساير گروه ها بوده و نسج ترميمي سازمان يافتگي بهتري نسبت به گروه هاي ديگر داشت(P<0.01). نتيجه گيري: با توجه به اثرات ضدالتهابي و ترميمي در زخم هاي باز تمام ضخامت عصاره گیاهان Aloe vera و Achillea millefolium داراي اثرات مفید و فني توئين واجد آن است.