سنجش التزام به آییننامه در روند برگزاری سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر و تحلیل و ارزیابی تغییرات به نسبت ادوار پیشین
1398/07/03 16:33:45
نوع همکاری : مجری
کارفرما : پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
سال طرح : 1398
مشاهده سایر طرح های سمانه کاکاوند
جشنواره موسیقی فجر مهمترین رویداد موسیقیایی کشور است که مخاطبان فراوانی دارد. توجه به برگزاری کیفی این رویداد، جذب علاقمندان و مخاطبان خارجی، تعامل هر چه بیشتر اهالی موسیقی در داخل کشور، جلای ویترین موسیقی و نظایر آن را در پی خواهد داشت.
غنای دیپلماسی موسیقی که همانا زیرمجموعه دیپلماسی فرهنگی است، بهرهمندی از ابزارهای نرم و فرهنگی امروزه مهمترین سلاح کشورهای پیشرفته و توسعهیافته است. حالیکه جشنوارههای فرهنگی ما از هدف و مأموریت اصلی خود دور است. استادان و هنرمندان عرصة موسیقی از این رویداد به عنوان ویترین موسیقی کشور یاد میکنند. جشنوارهای که میتواند نمایشی از فعالیتهای ملی در عرصه بینالمللی باشد. اهمیت صنایع نرم و هویت آفرینی چون هنر -صنعت موسیقی، در جهان امروز بر کسی پوشیده نیست. کشور چین با علم بر چنین خاصیتی از صنایع فرهنگی، با راهاندازی گروه نمایشی گانسو و گروه نمایشی باران گل در جاده ابریشم، گفتمان صلح را طرح نمودند و از این طریق نفوذ خود را در منطقه بسط دادند. «موسیقی میتواند گستره وسیعی از احساسات را در خود نگاه دارد، به کُنه همه چیز برود و با روح به صحبت بنشیند. موسیقی، این توانایی را دارد که ما را به هم متعهد کند و حس اجتماعی ما را از طریق احساسات، قدرت بخشد این سخنان، بخشی از سخنانی است که در 24 اکتبر سال 2003 توسط دبیر کل اسبق به مناسبت روزجهانی ملل متحد ایراد گشت. دراین سخنرانی، دبیر کل بر نقش موسیقی در ایجاد هارمونی در جهان و نقش آن در فهم مشترک انسانها و اعتمادسازی تأکید نمود. در نگاه او، موسیقی میتواند فراتر از موانع ومرزهای جغرافیایی، فرهنگی، سیاسی و عقیدتی رود» (نشاستهسازان و دیگران، 1397: 16). لذا جشنواره موسیقی فجر میتواند عرصه مناسبی را برای شناخت، ارتباط و تبادلات میان اهالی موسیقی برقرار کند. این مهم امکانپذیر نیست مگر با ترسیم خط مشی روشن و راهگشا.
مطالعه الگوهای موفق در عرضهداشت دیپلماسی موسیقی و به طور کلی هنر میتواند مسئولین کشورمان را یاری نماید. جشنواره موسیقی فجر میتواند نمایشگاهی از موسیقی متنوع قومی و آیینی ایرانی باشد که نشان از همزیستی، انسجام، هماهنگی و وحدت اقوام دارد. چنین اجراهایی را میتوان به سوی آرمان تمامیت ارضی ایران اسلامی پبش برد و ندای آن را به گوش جهانیان و مدافعان تجزیه کشور رسانید.