بررسی فراوانی نسبی روتاویروس جدا شده از موارد اسهال حاد کودکان زیر 5 سال و شناسایی ژنوتیپ های روتاویروس، به روشهای الیزا و مولکو
1398/10/22 17:46:30
نوع همکاری : همکار
کارفرما : معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه
سال طرح : 1398
مشاهده سایر طرح های محمد امین قطعی
زمینه و هدف: روتاویروس ها یکی از شایعترین علل اسهال شدید در شیر خواران و کودکان زیر 5 سال در سراسر دنیا می باشند و اسهال ناشی از آن منجر به از دست دادن آب و الکترولیت می شود که خود می تواند باعث دهیدراتاسیون شدید و حتی مرگ کودکان شود. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی روتاویروس و تعیین ژنوتیپ های شایع آن در کودکان زیر 5 سال مبتلا به اسهال حاد در بیمارستان امام سجاد شهر یاسوج می باشد.
روش بررسی: در طی یک سال (1397)، 164 نمونه مدفوعکودکان زیر 5 سال مبتلا به گاستروانتریت حاد بستری در بیمارستان امام سجاد یاسوج جمع آوری شد و اطلاعات مربوط به بیماران در پرسشنامه مربوط، ثبت شد.
مطالعه یک مطالعه توصیفی-تحلیلی می باشد. نمونه ها توسط کروماتوگرافی ایمونواسی جهت شناسایی روتاویروس گروه A مورد بررسی قرار گرفت و نمونه های مثبت روتاویروس با استفاده از RT-PCR تعیین ژنوتیپ شدند. سپس نتایج به دست آمده با به کارگیری نرم افزار آماری SPSS و آزمون Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از کل 164 نمونه جمع آوری شده، 83 نمونه (فراوانی نسبی 6/50 درصد) از نظر وجود عفونت روتاویروسی گروه A، مثبت ارزیابی شدند.
بیشترین فراوانی آلودگی روتاویروسی در گروه سنی 7 تا 12 ماه، با فراوانی 4/49 درصد و حداکثر فراوانی آن در بین کودکان پسر زیر 5 سال با فراوانی 45/61 درصد بود. بیشترین شیوع فصلی روتاویروس در جمعیت مورد مطالعه، در فصل زمستان به میزان 41 درصد و کمترین شیوع فصلی مربوط به فصل بهار با فراوانی4/8 درصد بود. میزان فراوانی روتاویروس در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شدند، نسبت به کودکانی که تغذیه یا شیرخشک داشتند، به صورت معنی داری کمتر بود (7/33 درصد در مقابل 4/55 درصد) P<0.05.
بیشترین فراوانی ژنوتیپی در موارد مثبت روتاویروس مربوط به ژنوتیپ G9 و G3 با فراوانی نسبی 50 درصد و 23 درصد بود.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه ما، نشانگر شیوع بالای اسهال حاد روتاویروسی در جمعیت مورد بررسی می باشد و از این رو تحقیقات مشابه در نقاط مختلف ایران جهت تعیین فراوانی نسبی روتاویروس و تعیین ژنوتیپ غالب آن به منظور تشخیص، درمان مؤثر عفونت اسهالی روتاویروسی و پیشگیری از آن (ضرورت نیاز به واکسن در برنامه همگانی واکسیناسیون کشوری) پیشنهاد می شود.