شناسایی جنس و گونه باکتریهای جدا شده از مایع مغزی نخاعی بیماران یک ماه تا چهارده ساله مبتلا به مننژیت بستری شده در بیمارستان ام
1398/10/22 19:17:10
نوع همکاری : همکار
کارفرما : معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه
سال طرح : 1397
مشاهده سایر طرح های محمد امین قطعی
مقدمه: مننژیت باکتریال هنوز به عنوان یکی از خطرناکترین بیماریهای عفونی قابل درمان شناخته میشودکه در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع با مرگ و میر زیادی همراه خواهد بود. هدف از این مطالعه بررسی شایع ترین عوامل باکتریال ایجاد کننده مننژیت کودکان یک ماه تا 14 سال بستری شده در بیمارستان امام سجاد(ع) شهر یاسوج با روش MULTIPLEX REAL TIME-PCR میباشد.
مواد و روشها: در طی سال 1397 تعداد 106 بیمار یکماه تا 14 ساله که بعد از شک بالینی به مننژیت LP شده بودند و در آنالیز CSF ؛تعداد WBC بیشتر از 5 عدد داشتند مورد بررسی قرار گرفتند. یک سی سی از CSF آنها در دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری شد و به مرکز میکروب شناسی استاد البرزی شیراز منتقل شد و از نظر باکتریهای پنوموکوک،مننگوکوک،هموفیلوس آنفلوآنزا مورد PCR قرار گرفتند.اطلاعات دموگرافیک بیماران و بقیه اطلاعات شرح حال و معاینه فیزیکی و یافته های آزمایشگاهی آنها در یک فرم جمع آوری اطلاعات ثبت شد.نتایج با نرم افزار SPSS نسخه 21 آنالیز شد.
یافته ها: از مجموع 106 بیمار بررسی شده که 35 نفر دختر و 71 نفر پسر بودند؛ نتیجه PCR 25 نفر پنوموکوک و 11 نفر هم هموفیلوس آنفلوآنزا تیپ b بود.هیچ مورد مثبتی برای مننگوکوک یافت نشد.فقط یک مورد کشت CSF مثبت شد که آن هم استاف کواگولاز منفی بود.
فقط 8 مورد کشت خون مثبت وجود داشت. شایع ترین علامت تب بود(6/89%).54 نفر از بیماران(9/50%) بین یکماه تا یکسال سن داشتند و 67% هم پسر بودند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه ،می توان چنین نتیجه گیری کرد که پنوموکوک و سپس هموفیلوس آنفلوانزا تیپ b عوامل باکتریال اصلی ایجاد کننده مننژیت در کودکان مورد مطالعه هستند.ضمنا نتایج کشت CSF و کشت خون همخوانی بسیار ضعیفی با نتایج حاصل از PCR داشت.