اثر تغییر کاربری اراضی بر اثربخشی فرایندی در سیستم راهبردی منابع خاک میاندورود مازندران
1401/04/13 10:59:50
نوع همکاری : مجری
کارفرما : COPDSIRAN
سال طرح : 1398
مشاهده سایر طرح های دکتر سیداکبر ساداتی
سابقه و هدف: روند افزایش جمعیت شهری، روستایی و اثر رقابت خانوارها در تأمین نیازهای پایه زندگی، سبب شده تا مصرف منابع مختلف از جمله میاندورود مازندران رشد شتابان به خود گیرند. در چنین فضای رقابتی، منابع زمین¬های زراعی دستخوش تغییر شده بطوریکه، دامنه این نیازهای انسانی به منابع، منجر به تغییر کاربری اراضی و به دنبال آن، افزایش فرسایندگی و کاهش منابع تجدیدپذیر در منطقه هدف پژوهش گردیده است. در همین راستا، سوابق پژوهش¬های جهانی مرتبط با تغییر کاربری اراضی، نتایج حدوداً یکسانی را مبنی بر کاهش کمی و کیفی خاک¬های زراعی و افزایش فرسایش منابع خاکی، اشاره داشته¬اند. لذا، هدف از این پژوهش راهبردی، نشانه به روند تغییر کاربری¬ اراضی مرسوم بر کاستی¬های اثربخشی-های فرایندی بوده و می¬تواند سبب پایداری خاک¬های اراضی، توسعه اشتغال دوسویه و افزایش بهره¬وری سیستم کشاورزی منطقه میاندورود مازندران گردند.
مواد و روش¬ها: منطقه میاندورود، به دلیل برخورداری از ساختار تمدن طبیعی و منطقه ویژه کشاورزی، این مطالعه پژوهشی در این منطقه راهبردی صورت پذیرفت. وسعت کل این منطقه 483 کیلومتر مربع، که حدود زمین¬های دایر آن، 30335 هکتار می¬باشد. این پژوهش، که از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی و با رویکرد میدانی(پیمایشی)، و جامعه آماری آن مؤلفه¬های درون و برون سیستمی منطقه (قوت - ضعف و فرصت - تهدید)، و اطلاعات مؤلفه¬های مهم خاک می¬باشند. از اینرو، مدل انتخابی برای این هدف راهبردی، (WOTS-UP Analysis) و زیر مجموعه¬های آن است. برای تحلیل و نتیجه¬گیری به ترتیب؛ از برنامه اکسل، جدول ماتریس برنامه ریزی کمی و برنامه هوشمند ونسیم، برای تصمیم گیری استفاده گردید. و برای رتبه¬بندی مؤلفه¬های داخلی و خارجی، از تجربه و تفکر استراتژیستی و مشورت با کارشناسان خبره منطقه(به صورت پیمایشی)، کمک گرفته شد.
یافته¬ها: با توجه به روند تغییر کاربری اراضی و افزایش خرده¬مالکین در منطقه، میزان درصد اثربخشی¬های فرایندی (97/33 %) بسیار پایین نشان داده است. در نتیجه با پایین بودن اثربخشی فرایندی، میزان مؤلفه¬های تحت تأثیر نظیر؛ کاهش در صد کربن آلی خاک از (7/2) به (56/0)، مقدار فسفر قابل استفاده خاک¬های منطقه از (3/56) به (4/6) میلی¬گرم برکیلوگرم، مقدارپتاسیم قابل جذب از (301) به (117) میلی¬گرم بر کیلوگرم، مقدار گوگرد قابل جذب از (1/29) به (5/20) میلی¬گرم بر کیلوگرم، افزایش pH خاک¬های منطقه دشت از (6/6) به (9/7)، و افزایش تدریجی هدایت الکتریکی (EC)، از (1/1) به (6/3)، (ds/m) و در نهایت باعث افزایش تراکم منفی فیزیکی در عمق 30- 25 سانتی¬متری خاک¬های زراعی منطقه در طی یک دهه گذشته شده است.
نتیجه¬گیری: نتایج این پژوهش که با شناسایی مؤلفه¬های پیش¬برنده (نقاط قوت و نقاط فرصت)، و مؤلفه¬های بازدارندگی (نقاط ضعف و نقاط تهدید)، همراه بوده نشان داد که، تغییر کاربری اراضی در منطقه مورد هدف پژوهش بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک¬¬های اراضی منطقه میاندورود، اثر منفی دارد. و بالعکس، با اجرای سیستم مدیریت راهبردی (انتخاب سناریوی 3) می¬توان، در پایداری خاک¬های زراعی، توسعه اشتغال دوسویه، کاهش نرخ بیکاری، اثربخشی در بهره¬وری خاک-های زراعی مؤثر واقع شد.