نوع همکاری : همکار
کارفرما : دانشگاه ایلام
سال طرح : 1393
مشاهده سایر طرح های وحید محمدی
خرمالو به دلیل وجود ويتامين¬ها و املاح، و همچنین افزایش سطح زیرکشت آن مورد توجه محققین می¬باشد. از طرفی تجهیزات حمل و نقل، ذخیره¬سازی و عرضه مناسب برای این میوه حساس و آسیب¬پذیر در دسترس نیست. روش پردازش تصویر به دلیل مزایای قابل توجهی مانند غیرمخرب بودن، کاهش هزینه، دقت و سرعت بالا جهت درجه¬بندی و همچنین جداسازی محصولات کشاورزی از مواد نامطلوب مورد توجه است. برای انجام آزمایش¬ها، میوه خرمالو با رقم ایران از باغ¬های شمال کشور تهیه شد. شاخص رسیدگی که در این پژوهش استفاده شد، رنگ ظاهری میوه خرمالو با سه سطح رسیدگی نارس، رسیده و بیش¬رس بود. ابتدا تصاویر میوه¬¬ها اکتساب و سپس میوه¬ها برای سایر آزمایش¬های خواص فیزیکی، مکانیکی و تغذیه¬ای به آزمایشگاه منتقل شدند. اطلاعات بدست آمده از این آزمایش¬ها با استفاده از نرم¬افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از پیش¬پردازش تصاویر نمونه¬ها در نرم¬افزار MATLAB، ویژگی¬های مختلف رنگی استخراج و به روش¬های مختلف طبقه¬بندی گردید. نتایج نشان داد که خواص فیزیکی میوه¬ها بین گروه¬های مختلف رسیدگی اختلاف معنی¬داری ندارند. سفتی میوه¬های نارس با میوه¬های رسیده و بیش¬رس اختلاف قابل توجهی داشت. همچنین از میان مشخصه¬های تغذیه¬ای میوه¬ها، تنها TSS دارای اختلاف معنی¬دار در میان گروه¬های مختلف رسیدگی بود. نتایج تحلیل تصاویر بیانگر اختلاف معنی¬دار بین سطوح مختلف رسیدگی برای اغلب مشخصه¬های تصویری از جمله کانال R، G، b*، I1، I2، cr، cg، cb، H، S، I و سطح خاکستری بود. روش طبقه¬بندی تحلیل تفکیک درجه دوم (QDA) توانست با دقت بالاتری نسبت به روش¬های تحلیل تفکیک خطی (LDA) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) میوه¬ها را با دقت کلی % 24/90 درجه¬بندی نماید. به طور کلی می¬توان بیان نمود که سامانه پردازش تصویر می¬تواند خرمالوها را بر اساس رنگ ظاهری آن¬ها در سه گروه رسیدگی با موفقیت طبقه¬بندی نماید.