نوع همکاری : مجری
کارفرما : مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد
سال طرح : 1390
مشاهده سایر طرح های بیژن کاوسی
یکی از ارکان اولیه در توسعه کشت محصولات کشاورزی، تعیین و شناسایی واحد های اقلیم زراعی مناسب آن محصول است. استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد مناطق مهم تولید انگور به ویژه انگور دیم در کشور هستند. لذا لازم است سایر مناطق مستعد تاکداری در این استان ها شناسایی و برای آنها برنامه ریزی لازم انجام شود. یکی از روش های تعیین مناطق مستعد تاکداری در مناطق مختلف اطلاع از وضعیت تاکستان های موفق در مناطق مستعد این محصول و در نهایت مدلینگ این مناطق برای تعیین و مشخص کردن مناطق جدید برای توسعه این محصول می باشد. این تحقیق از اسفند ماه 1390 به مدت دو سال، با هدف جمع آوری اطلاعات انگور در مناطق مختلف و تعیین محل های عمومی مستعد تاکداری در استان های فارس و کهگلویه و بویراحمد و درنهایت استفاده از این اطلاعات برای برنامه ریزی توسعه تاکستان در این دو منطقه انجام شد. نتایج نشان داد که عمده ترین ارقام انگور دیم در استان فارس از لحاظ سطح زیر کشت به ترتیب عبارت بودند از عسکری، یاقوتی، لرکش، رطبی هم چنین ارقام ریش بابا، سیاه سمرقندی ارقامی هستند که در سطح وسیع در شرایط آبیاری تولید می شوند اما در بعضی از مناطق استان در شرایط دیم نیز تولید می گردند. رقم بش بوانات از ارقام دیم است که در منطقه بوانات فارس تولید می گردد. ویژگی های مطالعه شده در خصوص این ارقام تشریح می گردند. نتایج در کهگیلویه و بویراحمد نشان داد که در مناطق سردسیری ارقام غالب انگور دیم موجود شامل رقم عسکری، رطبی و سیاه سردشت و در مناطق گرمسیری ارقام نالونی، رطبی غالب می باشد. همچنین در مناطق سردسیری شکفتن جوانه ها از دهه آخر فروردین ماه تا دهه اول اردیبهشت ماه ادامه دارد و تاریخ گلدهی در دهه اول تا نیمه خرداد ماه می باشد که در دهه اول شهریور ماه از نظر شاخص های برداشت، برداشت آغاز می شود. در مناطق گرمسیری شکفتن جوانه ها از دهه آخر اسفند ماه آغاز و گلدهی در هفته اول اردیبهشت ماه تا نیمه اردیبهشت ماه ادامه دارد که برداشت محصول در نیمه اول تیرماه انجام می شود.