مطالعه امکان سنجی توسعه پرورش ماهیان خاویاری در صیدگاه های تاسماهیان نوار ساحلی استانهای گیلان و مازندران (صیدگاه شهید کثیری چال
1395/10/15 11:28:49
نوع همکاری : همکار
کارفرما : موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
سال طرح : 1390
مشاهده سایر طرح های علي حلاجيان
در این گزارش ضمن بررسی وضعیت موجود صیدگاه شهید کثیری چالوس، عوامل زیستی و غیر زیستی موثر بر پرورش ماهیان خاویاری (فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب، هیدروبیولوژی آب، فون و فلور جانوری و گیاهی و غیره) و بیوتکنیک پرورش (تعیین ظرفیت تولید، مقایسه انواع سیستم های پرورشی، فضا و نوع حوضچه های مورد نیاز، غذای مورد نیاز و محل تامین آن، شرایط پرورش ماهیان خاویاری، نحوه تامین بچه ماهیان، نحوه تهیه جیره ها از ترکیبات غذایی مختلف، و غیره) به شرح ذیل مشخص شده است.
1- مقایسه نتایج حاصل از مطالعه فون و فلور آب دریای خزر در محدوده اجرای طرح نشان داد که بيشترين فراواني فیتوپلانکتونها مربوط به گونه های Nitzschia sp. وExuviealla sp. بود ولی مهمترین زئوپلانکتونهای مشاهده شده متعلق به راسته کالانوئیده، پروتوزوآ و روتیفرا بود.
2- با توجه به اين كه ماهيان خاوياري دامنه تحمل حرارتي بالايي دارند و قادرند در محدوده دمايي 10 تا 28 درجه سانتيگراد به خوبي تغذيه نمايند، بنابراين محدوده حرارتي (10 تا29 درجه سانتيگراد) محدوديتي در پرورش ماهيان خاوياري در منطقه مورد نظر ايجاد نخواهد نمود.
3- میزان اکسیژن محلول آب 8/7 ميلي گرم در ليتر اندازه گیری شدو ميزان مطلوب اكسيژن محلول براي پرورش فیلماهی در شرايط آب و هوايي ايران بین 4 تا 6 ميلي گرم در ليتر قرار دارد. بر اساس مطالعات انجام شده در منطقه مذکور، میزان اكسيژن محلول در عمق2 متر 5/7-1/4 ميلي گرم در ليتر و در عمق 5 متر
9/7-8/4 ميلي گرم در ليتر اندازه گیری گردید وبرای پرورش ماهی خاویاری مناسب است.
4- بهترين شرايط pH در مرحله لاروي و بچه ماهي در محدوده 7 - 5/6 و پروار بندي بين 5/6 تا 8 مي باشد. مطالعات انجام شده نشان داد که میزان pHدر منطقه مورد مطالعه در اعماق 2 و 5 متر در محدوده 8 بوده و در دامنه مطلوب پرورش فیلماهی قرار دارد.
5- مطالعات انجام شده در خصوص شوری در اعماق 2 و 5 متري بر اين نكته دلالت داشت كه بيشترين ميزان آن در فصل بهار برابر با 62/12 قسمت در هزار بود. كمترين ميزان نيز در اعماق فوق الذكر در فصول زمستان و پاييز 89/5 قسمت در هزار ثبت گرديد. با توجه به داده هاي بدست آمده از نوسانات شوري منطقه در طول سال مي توان اذعان نمود كه نوسانات شوري در دامنه تحمل ماهيان قرار داشته و محدوديتي جهت پرورش آنها ايجاد نمي نمايد
6- نتایج حاصل از آنالیز آماري و مطالعات هواشناسي از ايستگاه سينوپتيك منطقه نوشهر نشان مي دهد كه شرايط آب و هوايي منطقه جهت پرورش ماهيان خاوياري مطلوب و مناسب مي باشد.
7 - نتایج مطالعات تكتونيك زمين نشان می دهد اگر چه در اين منطقه گسلهايي با توان ايجاد زمين لرزه اي به قدرت 7 ريشتر رخ داده است، ولي سوابق نشان مي دهد كه وقوع زلزله در منطقه ناچیز بوده و در فواصل زماني بلند مدت رخ مي دهد. احتمال می رود گسلهاي موجود در منطقه خطري جهت احداث تاسيسات پرورش ماهيان خاوياری نداشته باشد.
8 –هر چند افزایش سطح آب درياي خزر موجب فرسايش بافت خاك در مناطق ساحلی مي شود، ولي با رعایت کد ارتفاعی 7/24 – و حريم 60 متر از کد مذکور و همچنین رعایت حریم مناسب ساخت و ساز از ساحل، میتوان جهت احداث سايت مذكور با عرصه مفيد 909/0 هكتار اقدام نمود.
9 – بر اساس اطلاعات حاصل از طریق مکاتبات صورت گرفته با سازمان محیط زیست شهرستان چالوس در خصوص منابع آلوده كننده موجود در منطقه بویژه حوضه رودخانه چالوس، از یک سو منابعآلاينده در این حوضه قابل توجه بوده و ضروری است اقدامات موثر عدم ورود آلودگی( بعنوان رودخانه محافظت شده) به سایت پرورش در طرح بر آورد شود ،
10- بچه فيلماهيان با تراکم 1 تا 2 کیلوگرم در متر مربع با استفاده از خوراک های تولید شده توسط کارخانجات تولید کننده خوراک (بیومار و شرکت مکمل اصفهان) با متوسط 53 تا 55 درصد پروتئین، 15 تا 19 درصد چربی و 6 تا 8 درصد هیدرات کربن در دوران لاروی و 35 تا 45 درصد پروتئین ، 7 تا 9 درصد چربی و20 تا 25 درصد هیدرات کربن تغذیه خواهند شد. ترکیبات تشکیل دهنده غذا شامل پودر ماهی، پودر سویا آرد گندم،آرد ذرت، مخمر، پودر خون، پودر گوشت، لیسیتین، روغن ماهی و سایر مواد افزودنی در دوره پرواری خواهد بود که به میزان 5 تا 5/5 درصد وزن بدن بطور روزانه و با ضریب تبدیل7/1 و در درجه حرارت بهینه 20 تا 22 درجه سانتی گراد به صورت گرانوله متناسب با سایز دهانی به تغذیه بچه فیلماهیان خواهد رسید.
11- تعويض آب حوضچه ها در پرورش ماهیان خاویاری باید بدون ايجاد تلاطم و بصورت تدريجي و آرام براي سه بار در روز انجام شود. با کاهش ارتفاع آب تا 2 متر مکعب و با استفاده از حوضچه های بتونی می توان اقدام به پرورش بچه فیل ماهیان نمود که با توجه به یکطرفه بودن سیستم جریان و تعویض 3 بار آب حوضچه ها در شبانه روز، مشکلی وجود نخواهد داشت.
12- در خصوص محل احداث ایستگاه پمپاژ آب مورد نیاز طرح با توجه به نوسانات تراز آب دریای خزر و اینکه در حال حاضر سطح آب تقریبا در بالاترین حد خود قرار دارد، و همچنین با توجه به نحوه برداشت آب از دریا که بصورت استقرار لوله در کف پیش بینی شده است با رعایت کد ارتفاعی منهای 7/24 متر، محل احداث ایستگاه پمپاژ در ضلع شمالی صیدگاه و در کنار ساحل پیشنهاد می گردد.
13- بر اساس مکاتبات صورت گرفته با اداره آب منطقه ای شهرستان چالوس امکان بهره برداری از آبهای زیر زمینی جهت استفاده آن در آبزی پروری در صیدگاه شهید کثیری چالوس وجود ندارد. با توجه به اینکه حدود 90 تا 95 درصد آب مورد نیاز سایت مذکور از دریای خزر تامین می شود ضروری است چند حلقه چاه دهنه گشاد در محل طرح حفر گردد.
14- تاسیسات تصفیه پساب باید به گونه ای طراحی، احداث و بهره برداری شود تا پیش بینی های لازم جهت به حداقل رساندن آلودگی در مواقع اضطراری از قبیل شرایط آب و هوایی مناسب، قطع برق، نارسایی تجهیزات مکانیکی و غیره فراهم شود.
15- با توجه به عرصه مفید 909/0 هکتاری صیدگاه شهید کثیری چالوس و با احتساب مجموع هزینه های جاری پرسنلی ، غیر پرسنلی ، استهلاک تاسیسات ، تجهیزات و اقساط بانکی هزینه تولید هر کیلو گوشت معادل 69600 ریال بر آورد شد .
16- در این طرح میانگین تولید گوشت فیلماهی در دوره سه ساله مقدار 85 تن می باشد که از قرار قیمت هفتاد هزار ریال (به ازاء هر کیلوگرم) میزان درآمد معادل 5950میلیون ریال در سال خواهد بود که ضمن ایجاد اشتغال مستقیم 7 نفر، بطور متوسط مبلغ 33.1 میلیون ریال سود خالص از سال سوم پرورش در بر خواهد داشت
17- در مجموع صیدگاه شهید کثیری چالوس برای پرورش ماهیان خاویاری مناسب می باشد و با توجه به محدودیت وسعت اراضی حداکثر ظرفیت تولید را برای صیدگاه فوق میزان 85 تن گوشت در سال پیشنهاد می نماید