مطالعه زمانی مکانی بارش تگرگ در شهرستان ماکو به منظور مکانیابی دستگاه ضد تگرگ در سیستم اطلاعات جغرافیایی(Gis)
1395/02/20 18:50:43
مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه : دانشگاه تبریز
تاریخ دفاع : 1392/11/28
اساتید راهنما : دکتر علی حمد خورشید دوست
اساتید مشاور : دکتر خلیل ولیزاده کامران
اساتید داور : دکتر سعید جهانبخش اصل
مشاهده سایر پایان نامه های جواد عباس نژاد
از دیرباز بارش تگرگ همه ساله خسارتهای فراوانی به بخش کشاورزی وارد ساخته، و بارش آنی تگرگ موجب خسارهای جبران ناپذیر و نابودی لحظهای محصولات کشاورزی شده است. امروزه در پیشگیری از تگرگ و خسارتهای احتمالی آن راهحلهایی ارائه و پیشنهاد شده است. بنابراین دقت در شناخت و تشخیص زمانی و مکانی بارش تگرگ و همچنین مناطق کاشت محصولات کشاورزی در زمینه جلوگیری از خسارتهای واردآمده براثر تگرگ در حال و آینده بسیار مهم و حیاتی است. باتوجه به این که براساس آمار موجود در جهاد کشاورزی شهرستان ماکو در این منطقه همه ساله بارش تگرگ در حدود چند میلیارد ریال خسارت به محصولات کشاورزی و باغات و خطوط ارتباطی و سایر سازههای انسانی و محیطی وارد میکند، لزوم انجام پژوهش در زمینه فناوری موثر درجهت کاهش یا از بین بردن پیامدهای منفی بارش تگرگ در این منطقه را ضروری میسازد.
یکی از روشهای مقابله با خسارتهای وارده براثر بارش تگرگ براساس اتوماسیون عملیات ضد تگرگ میباشد. این دستگاه با ارسال امواج صوتی بی خطر برای محیط زیست و پرندگان هوایی، حتی هواپیماها به داخل تودههای ابر تگرگزا، از بارش تگرگ جلوگیری کرده و آن را به باران تبدیل میکند. این دستگاه به صورت کنترل از راه دور میباشد و بدون هیچ محدودیت مکانی با ارسال پیامک از سوی کاربر و دریافت از سوی دستگاه شروع به کار میکند. برد امواج این دستگاه تا ارتفاع 12000متری بوده و شعاع امواج آن 567 متر و محدوده تحت پوشش آن 100هکتار (1000000متر مربع) میباشد. پژوهش با هدف مکانیابی جغرافیایی بهینه برای استفاده از دستگاه ضد تگرگ در منطقه ماکو به منظور کاهش یا مقابله با اثرات سوء بارش تگرگ انجام شده است.
بدین منظور با تحلیل و بررسی نقشههای سطح دریا، 500 و 700 هکتوپاسکالی این نتیجه حاصل شده است که بیشتر پرفشارهای حاکم بر روی منطقه مورد مطالعه از دریای سیاه و مدیترانه نشأت میگیرند و براساس روش هالت وینترز افزایش محسوس در بارش تگرگ در سالهای آتی قابل پیش بینی است. به منظور مکانیابی مناطق بهینه از روش بولین استفاده گردید و در نقشه نهایی مکانهای بهینه برای استقرار دستگاه ضد تگرگ نشان داده شد.