مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه : سمنان
تاریخ دفاع : 1393/06/25
اساتید راهنما : سیدحسن طباطبایی
اساتید مشاور : محمد رضایی
اساتید داور : ناصر رحیمی
مشاهده سایر پایان نامه های سیدحسین طباطبایی
روستای سطوه یکی از روستاهای کویری سمنان و از نظر تقسیمات کشوری از توابع شهرستان شاهرود محسوب است که به همراه چند روستای مجاور آن [بیدستان ، حسینان ، رشم ، سینگ ، معلمان و مهدی آباد] در استان سمنان به عنوان "سرکویر" معروف و مشهور است . گونه زبانی این روستا - که مشابهت زیادی به لهجه های بازماندۀ خراسان قدیم دارد- ، به دلایل متعدد، از جمله فاصله زیاد تا شهر، تا حد زیادی دست نخورده باقی مانده است.
مطالعه درباره واژگان، اصطلاحات و تعابیر این گونۀ زبانی علاوه بر فواید مردم شناسانه و زبان شناسانۀ آن ممکن است در گشودن برخی ازگره های زبانی و معنایی متون کهن فارسی مفید و موثر باشد .
همچنین امثال و تعابیر کنایی موجود در این گونه زبانی به طرز محسوسی تحت تاثیر پیشه های رایج در این منطقه از دیرباز تاکنون ، از قبیل : دامداری ، کشاورزی ، کاروان کِشی و ... است که بررسی و طبقه بندی این امثال نتایج مردم شناسی ، زبان شناسی و نیز دستوری مفیدی در بر خواهد داشت .
در مجموعۀ حاضر کلیۀ واژگان ، تعابیر ، اصطلاحات و امثال مورد استفاده در روستای سطوه بر اساس ترتیب حروف الفبا گردآوری شده و علاوه بر آن ، ضمن بیان شاهد مثال لغات و ترکیبات در متون کهن فارسی و احیانا ریشه شناسی لغات عربی و پهلوی موجود ، به نکاتی دیگر از قبیل وجوه اشتقاق و برخی قواعد و شگردهای لغت سازی به کار رفته در این گونۀ زبانی اشاره شده و همچنین کاربردهای جنبی و کنایی عبارات ذکر گردیده و از این رهگذر برخی آداب و رسوم و اعتقادات عامیانه و بومی مورد بررسی قرار گرفته است .