شناسایی ، نقشه سازی ومدیریت خاکهای آلوده به نفت با استفاده از تصاویر ماهواره ای Hyperspectral و سیستم اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی:بخشی از میدان نفتی مارون)
1395/10/05 20:32:36
مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه :
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما :
اساتید مشاور :
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های صدیقه جهانگیری
هدف از مطالعه حاضر ، شناسایی و نقشه سازی خاکهای نواحی آلوده به نفت میدان نفتی مارون با استفاده از تصاویر ماهواره ای Hyperspectral و سیستم اطلاعات جغرافیایی، به منظور مدیریت این نواحی می باشد.
بطورکلی از زمانهای گذشته تا کنون روشهای مختلفی برای جمع آوری داده های مبتنی بر مکان وجود دارد که از آن جمله می توان به مشاهدات نجومی، فتوگرامتری، نقشه برداری و سنجش از دور اشاره نمود. سنجش از دور ، کمترین میزان تماس مستقیم با اشیاء و عوارض مورد اندازه گیری را داشته و برخلاف سایر روشها که عوامل انسانی در گردآوری و تفسیر داده های زمینی نقش دارند، در روش سنجش از دور این وظیفه بر عهده سنجنده ها خواهد بود.در این تحقیق با استفاده از تصاویر ماهواره هایپراسپکترال نواحی با احتمال وجود نفت و تأسیسات نفتی شناسایی گردید.
همچنین به منظور بالا بردن دقت کار و انجام تصحیحات هندسی ازتصاویر ماهواره کوئیک برد با وضوح بسیار بالا استفاده گردید .در ابتدا با مراجعه به منطقه مورد مطالعه ،از خاک هر بلوک ،نمونه برداری و مختصات جغرافیایی آن بلوک ثبت شد. سپس این مختصات بر روی تصاویر ماهواره ای مشخص گردید.همچنین میزان عناصر نیکل، کبالت ، وانادیم و میزان شوری، میزان مواد نفتی(نفت و گریس) وpH هر نمونه اندازه گیری شد.در مرحله بعد پس از شناسایی طول موج هدف و دادن این طول موج به نرم افزار، پیک اول جذبی یعنی 1730 نانومتر معادل باند 158 و پیک دوم جذبی یعنی 2310 معادل باند 216 تصاویر هایپریون محاسبه گردید.
سپس با استفاده از الگوریتم ACE هیستوگرام نمودار جذبی تهیه و بر اساس آن ، پیکسلهای موجود در هر تصویر بر اساس میزان جذب توسط نرم افزارENVI طبقه بندی و به منظور تهیه نقشه نهایی هر بلوک ، وارد محیط GISگردید.بر اساس نقشه های تهیه شده شدت پراکنش مواد نفتی در منطقه مورد مطالعه مشخص گردید که در مدیریت رفع آلودگی یا شناسایی و رفع مناطق نشت نفتی می تواند بسیار مؤثر باشد.