تأثیر کاربرد برگی غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر ترکیبات اسانس گیاه دارویی مریم گلی
1395/10/09 06:11:03
مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه :
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما : دکتر مهراب یادگاری
اساتید مشاور :
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های مهراب یادگاری
مواد تنظیم کننده¬های رشد گیاهی بر روی رشد و تولید ترکیبات اولیه و ثانویه در گیاهان مؤثرند. اخیراً تحقیقات به استفاده از تنظیم کننده¬های رشد گیاهی جدید در افزایش رشد و عملکرد گیاهان زراعی و باغی و بهبود کمیت و کیفیت ترکیبات مؤثره در گیاهان دارویی معطوف شده است. لذا با توجه به اهمیت و جدید بودن موضوع، تحقیق حاضر با هدف مطالعه اثر غلظت¬های مختلف جاسمونیک اسید و سالیسلیک اسید خصوصیات فیتوشیمایی مریم گلی(Salvia officinalis L) از تیره نعنائیان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط مزرعه در مزرعه¬ای تحقیقاتی دانشگاه هرمزگان در زمستان و تابستان 1390 با 10 تیمار در 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار گروه محلول پاشی با غلظت¬های 50، 100، 200 و 400 ماکرولیتر اسید جاسمونیک و 1، 10، 20 و 40 مولار اسید سالیسیلیک و تیمار محلول پاشی آب مقطر و استون و شاهد که هیچگونه ماده شیمیایی به آن اضافه نشد. که 6 تا 8 برگی مورد استفاده قرار گرفتند. در نهایت اندام هوایی شامل برگ و ساقه برداشت شد. عمل اسانس گیری با دستگاه کلونجر انجام شد و با استفاده از دستگاه GC/MS ترکیبات ثانویه شناسایی شدند. نتایج بدست آمده نشان داد اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک در افزایش میزان آلفا-پینن، کامفن، بتا-پینن، 1،8-سینئول، سیس- توژان ، ترانس- توژان ، بورنئول، بورنئول-استات و کامفور تأثیر داشته به طوری که با اعمال تیمار اسید جاسمونیک 50 ماکرولیتر باعث افزایش بتا پنین و تیمول شد.