مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه :
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما : دکتر بهرام مجد نصیری
اساتید مشاور : دکتر مهراب یادگاری
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های مهراب یادگاری
مطالعات بيولوژي جوانه زني گیاهان دارویی جهت توسعه¬ی استراتژي هاي مديريت درازمدت، سودمند مي¬باشند. در زمینه کاشت بذور گیاهان دارویی به علت حساسیت بالای برخی از این بذور نیاز است تا اطلاعات کاملی از نحوه کشت و ایجاد بستر جوانه زنی بذور داشته باشیم که در این زمینه اطلاعات کمی در اختیار کارشناسان امر می باشد. از این رو جهت شناخت ویژگی¬های اکولوژیک جوانه¬زنی بذور گیاهان دارویی آویش باغی و دنایی، آزمایشات جوانه¬زنی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1392 در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد اجرا شدند. اثر دما بر جوانه زنی بذور در ژرمیناتور تحت نوسان دمایی 5/15، 10/20، 15/25، 15/30 و 20/35 درجه سانتيگراد شب/روز ، اثر شوري با استفاده از محلول های 0، 10، 20، 40، 80، 160 و 320 ميلي مولار كلرور سديم و اثر اسیدیته با استفاده از محلول هاي بافر با اسيديته تنظيم شده 5 تا 9مورد بررسی قرار گرفت. برای مطالعه¬ی اثر عمق دفن شدن بذر روی سبز شدن گیاهچه؛ بذور هر گیاه در اعماق 0و5/1و5/2و5/3و5/4 سانتی¬متری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر دماهای مختلف بر درصد، سرعت و زمان رسیدن به 50 درصد حداکثر جوانه¬زنی در هر دو گونه آویشن معنی¬دار نبود. بطوریکه درصد جوانه¬زنی آویشن باغی مربوط بود به دما¬های متناوب 15/25 درجه سانتی¬گراد طی شب و روز با 96 درصد طی روز و کمترین آن متعلق به دمای 20/35 درجه سانتی¬گراد با 37 درصد طی روز و صفر درصد طی شب بود. جوانه¬زنی آویشن دنایی در دمای متناوب شب و روز 15/25 درجه سانتی¬گراد با 93 درصد جوانه¬زنی طی روز بیشترین میزان رو داشت ولی در سایر دماها بذر این گیاه دارویی جوانه¬زنی نسبتاً قابل قبولی داشت. افزایش شوری باعث کاهش درصد جوانه زنی هر دو گیاه شد. بطور کلی با افزایش عمق کشت از سبز شدن گیاهچه کاهش یافت. تیمار اسیدیته بر جوانه-زنی اثر معنی¬داری داشت. کمترین و بیشترین درصد جوانه زنی آویشن باغی به ترتیب در اسیدیته 9 با 20 درصد و در اسیدیته 7 با 93 درصد و کمترین جوانه زنی آویشن دنایی در اسیدیته 9 با 19 درصد و بیشترین جوانه زنی در اسیدیته 7 با 94 درصد جوانه زنی مشاهده شد.