مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه : دانشگاه زنجان
تاریخ دفاع : 1395/05/25
اساتید راهنما : دکتر محسن جاهد
اساتید مشاور : دکتر حسن فتح زاده
اساتید داور : دکتر کاوندی ـ دکتر شرف
مشاهده سایر پایان نامه های علی شاد
دانشکدهی علوم انسانی
گروه فلسفه
پایان¬نامه¬ی کارشناسی ارشد فلسفهی دین
رابطهی علم و دين از ديدگاه آليستر ای مک گراث
نگارش
علی شاد
استاد راهنما
دکتر محسن جاهد
استاد مشاور
دکتر حسن فتحزاده
مرداد 1395
سپاسگزاری
جایگاه دانش و دانشمند، بس بزرگتر از آن است که بتوان با زبان و سخن سپاسگزاری نمود، اما از آنجایی که بزرگداشتشان، بزرگداشت دانایی است، بنابراین از اساتید دانشمندم،
دکتر جاهد استاد راهنما
دکتر فتحزاده استاد مشاور
دکتر کاوندی و دکتر شرف داوران گرامی
دکتر زرمحمدی نمایندهی گرانقدر تحصیلات تکمیلی
و
دکتر اترک، دکتر ملایوسفی، دکتر شجاری و دکتر کمالیزاده اساتید بزرگوار گروه فلسفهی دانشگاه زنجان و نیز اعضای محترم گروه به ویژه سرکار خانم دوستی و دوست عزیزم جناب آقای محمدرضا ریاحیپناه که در تسهیل ترجمهی بخش نخست کتاب علم و دین آلیستر مکگراث کمک شایانی نمودند، سپاسگزاری نموده و برایشان توفیق و سربلندی خواستارم و در پایان این پژوهش را به خانوادهی عزیزم که همواره یاریگرم بودهاند، پیشکش مینمایم.
چکیده
رابطهی علم و دین یکی از موضوعات مهم و چالشبرانگیز در حوزهی فلسفهی دین بوده که رویکردهای گوناگونی دربارهی آن طرح شده است. این رویکردها در دو گروه عمده تقسیم میشوند. رویکرد مواجههای و رویکرد غیرمواجههای. برخی از علمباوران و دینگرایان به رویکرد مواجههای معتقد هستند و برخی دیگر رویکرد غیرمواجههای را برگزیدهاند. علمباوران با تکیه بر دیدگاههای تکاملگرایانه و علممحور بر این باورند که دین نه تنها باعث پیشرفت علم نمیشود که مانع پیشرفت علم نیز هست. عدهی دیگری که به رویکرد مواجههای معتقدند، علم را مانع ایمان دینی میدانند. مهمترین الگوی رویکرد مواجههای، مدل تعارض میباشد که در آن روش، هدف و قلمرو دو حوزه در تضاد با یکدیگر قرار دارند. در مدل تعارض، پیروان این دیدگاه بر اساس مبانی اثباتپذیری، ابطالپذیری، رئالیسم، کیهانشناسی جدید، نظریههای خلاف واقع، زیستشناسی تکاملی و ... استدلال مینمایند که چون گزارههای دینی به روش تجربی به دست نمیآیند، فاقد معنا و ارزش علمی هستند. در مقابل این دیدگاه، پیروان رویکرد غیرمواجههای به تعامل بین علم و دین اعتقاد دارند و بر این باورند که علم و دین در برآیند یکدیگر نقش دارند. از میان رویکرد غیرمواجههای بر اساس مدل تعامل، همسخنی میان علم و دین است که آلیستر ای مکگراث، استاد الهیات تاریخی دانشگاه آکسفورد، به تبیین آن پرداخته است. وی در تبیین همسخنی، با تکیه بر ملاحظات تاریخی به اشتراکات بین علم و دین اشاره میکند و معتقد است که چون علم و دین وجوه مشترکی دارند، بنابراین، لازمهی فعالیت این دو همسخنی است. در این پژوهش ما تلاش کردهایم با روش توصیفی ـ تحلیلی (کتابخانهای) همسخنی بین علم و دین را بررسی نماییم.
کلیدواژهها: علم، دین، رویارویی، همسخنی، رئالیسم، اثباتپذیری، ابطالپذیری.