اثر عناصر ریزمغذی بور و مولیبدن برمیزان اسانس و خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی نعناعفلفلی(Mentha piperita L.)
1395/10/09 11:55:16
مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه :
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما : دکتر مهراب یادگاری
اساتید مشاور :
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های مهراب یادگاری
نعناع فلفلی (Menta piperita L.) گیاهی علفی و چندساله، متعلق به خانواده نعناعیان است. این گیاه از جمله گیاهان دارویی با ارزش است که خاصیت دارویی فراوانی دارد. به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف عناصر ریزمغذی بور و مولیبدن بر میزان اسانس و ترکیبات ثانویه در این گیاه، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل دو عامله (بور و مولیبدن هر کدام در چهار سطح 0-1-2-4 درصد) با 6 تکرار در سال زراعی 95-1394 درمزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی از زمان 4 تا 6 برگه شدن گیاه تا قبل از شروع رشد زایشی؛ هر ماه یکبار به صورت محلولپاشی اعمال شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی در سطوح مختلف نسبت به شاهد، تأثیرگذار بودند. در این تحقیق تعداد 28 ترکیب از تیمارهای مختلف بدست آمد که بیشترین مقادیر ترکیبات اسانس از ترکیب تیماری مولیبدن 4درصد و بور 2درصد شناسایی شد. براساس نتایج بهدست آمده، بین تیمارهای آزمایش از نظر میزان لیمونن، بتا- پینن، بتا- میرسین، آلفا- ترپینن، گاما-ترپینن، آلفا-پینن، 1و 8 سینئول، لینالول، منتون، منتول، ایزومنتون، ترپینن 4- او، سیس سابینن، نئوایزومنتول، پولگون با استفاده از تجزیه واریانس دادهها در سطح احتمال 1 درصد اختلاف معنیداری مشاهده شد و غالب ترکیبات مذکور بواسطه مولیبدن 4درصد و بور 2 درصد بدست آمد. به نظر میرسد اثرات مثبت محلولپاشی عناصر کم مصرف از طریق اثرگذاری مطلوب آنها بر فتوسنتزگیاهی و افزایش هورمونها و آنزیمهای رشدی، منجر به برتری گردیده است.