مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه : علوم پزشکی اصفهان
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما : مهندس حسینعلی یوسفی
اساتید مشاور : دکتر فرهاد فروهر مجد
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های سمیه بلقن آبادی
مقدمه: با توجه به عوارض غیر قابل جبران سر و صدا در جامعه و محیطهای صنعتی، کاهش آلودگی صوتی در منبع تولید صوت بهترین و مؤثرترین راه کنترلی است. فیلتر آکوستیکی ) سایلنسر( ابزاری است که از انتقال امواج صوتی جلوگیری میکند. نوعی از این سایلنسر، جاذب هلم هولتز (تقویتکننده با شاخه فرعی) میباشد که برای فرکانسهای پایین و زیر 200 هرتز مانند صدای فن و کانالها مناسب میباشد. هدف این مقاله بررسی کارایی جاذب طراحی شده در کاهش صدایهای پایین میباشد.
روشها: این مطالعه از نوع تجربی است. جاذب هلمهولتز طراحی شده روی کانالی مشابه کانال تهویه نصب شد. با استفاده از نرم افزار پردازش و تولید سیگنال (MATLAB) ، سیگنالهایی در فرکانسهای بسیار پایین 250 تا 500 هرتز تولید و از طریق بلندگو در طول کانالی پخش شد. سپس با مقایسه تراز فشار صوت قبل و بعد از جاذب هلمهولتز میزان صوت کاهش یافته را در فرکانسهای مختلف بررسی و پردازش سیگنالهای داخل کانال و تهیه الگوریتم صدا در کانال توسط نرمافزار MATLAB انجام شد.
یافتهها: بیشترین کاهش صدا در فرکانس 125 هرتز در بین جاذبهای هلمهولتز، با قطر محفظه 63 میلی متر و قطر دهانه جاذب 1 سانتی متر بود. میزان کاهش صدا در فرکانس 125 هرتز بیشترین و 500 هرتز کمترین بود. با توجه به اندازهگیریهای انجام شده در فرکانس 125 هرتز با افزایش صدا توسط جاذبها و همچنین با افزایش قطر دهانه جاذب، میزان جذب صدا کاهش مییابد.
نتیجهگیری: این پژوهش نشان داد که جاذبهای هلمهولتز طراحی و نصب شده در کانال در فرکانس مشخصی از صدای با فرکانسهای پایین بیشترین کاهش صوتی را خواهد داشت که این کاهش در جاذبهای با سایز کوچکتر مشهودتر بود و همچنین با افزایش قطر محفظه جاذبهای هلمهولتز و افزایش سطح مقطع گردنه در جاذبها میزان جذب صدا کاهش پیدا کرد. با توجه به اینکه استفاده بیشتر از وسایل جدید در محیطهای عمومی نظیر سیستمهای تهویه، کمپرسورها، رایانه، پرینتر و غیره مشکلات دیگری را در ارتباط با صدای با تراز نه چندان بلند اما آزاردهنده در فرکانسهای کم ایجاد نموده است، در نتیجه با تعیین محدوده فرکانسی مؤثر جاذب هلمهولتز، میتوان از آن به عنوان وسیلهای مؤثر و کارامد جهت کاهش یا حذف صدا استفاده نمود.