بررسي امكان حضور مراحل نابالغ انگل فاسيولا هپاتي۱۳۹۴/۰۷/۲۱كا در كيسه صفراي گوسفند
1395/10/25 10:51:27
مقطع : دکتری حرفه ای پزشکی
دانشگاه : دانشگاه شیراز
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما : دکتر محمد مؤذنی
اساتید مشاور :
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های محمد مؤذنی
فاسيولوزيس ناشي از فاسيولا هپاتيكا يكي از بيماري هاي مهم حيوانات اهلي است. اين بيماري از طريق ايجاد مرگ و مير، حذف كبدهاي آلوده در كشتارگاه ها،كاهش توليد گوشت، شير و پشم و هزينه داروهاي ضد كرمي موجب خسارات فراوان اقتصادي مي شود به علاوه انگل فاسیولا یکی از انگل های مشترک بین انسان و دام بوده و بیماری فاسیولوزیس یک معضل بهداشتی در سراسر جهان به شمار می آید که روز به روز بر اهمیت آن افزوده می شود .
به دليل اهميت فراوان اقتصادي و بهداشتي بيماري فاسیولوزیس، تا كنون مطالعات زيادي در مورد انگل فاسيولا هپاتيكا از جمله در مورد چرخه زندگي آن انجام شده است. بر اساس مطالعات انجام شده در ميزبانهاي مختلف در آلودگي هاي تجربي و طبيعي، اعتقاد بر اين است كه انگل هاي جوان پس از حدود 6 تا 10 هفته مهاجرت در بافت كبد، وارد مجاري صفراوي شده و به مرحله بلوغ مي رسند. با توجه به اين واقعيت كه اندازه انگل در حين مهاجرت در پارانشیم کبد، به مقدار قابل توجهي افزايش يافته و در مواردي به بيش از يك سانتي متر مي رسد، در ايده ورود انگل به داخل مجاري صفراوي پس از مهاجرت كبدي ترديد وجود دارد. لذا اين احتمال وجود دارد كه تعدادي از متاسركرها پس از خارج شدن از حالت كيستی در دوازدهه، مستقيما از طريق مجراي صفرا در دوازدهه وارد سيستم صفراوي شوند و در قسمت هاي مختلف اين سيستم از جمله كيسه صفرا و مجاري صفراوي مستقر شده و به رشد خود ادامه دهند و سرانجام به مرحله بلوغ برسند.
تحقیق حاضر با هدف بررسی وجود مراحل نابالغ انگل فاسیولا هپاتیکا در کیسه صفرا انجام شده است. در اين مطالعه محتویات و دیواره کیسه های صفرای 1368 راس گوسفند کشتار شده در کشتارگاه های مختلف شیراز جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت اما در هیچکدام از کیسه های صفرای بررسي شده اثری از مراحل نابالغ انگل فاسیولا هپاتیکا مشاهده نشد. عدم وجود آلودگی به انگل در دام های کشتار شده و ورود مستقیم کرم های جوان به مجاری صفراوی به جای کیسه صفرا از دلایل احتمالی این امر است.
مطالعه و بررسی تعداد بیشتری از کیسه های صفرای گوسفندان و سایر دام ها در کشتارگاه ها، ایجاد آلودگی تجربی در گوسفند و بررسی کیسه صفرای اين حیوان در فواصل زمانی مختلف پس از آلودگی و نیز رديابي دقيق َمسير حركت انگل هاي جوان در بدن حيوانات آزمايشگاهي پس از ايجاد آلودگي تجربي در آنها ممکن است به روشن شدن دقيق مسير حركت انگل در بدن ميزبان هاي اصلي کمک نماید.