مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه :
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما :
اساتید مشاور :
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های هدی شهیری طبرستانی
ژلاتين بيوپليمر مهم کارکردي است که به طور گسترده در مواد غذايي به منظور بهبود خاصيت الاستيسيته، تغليظ¬کنندگي و پايداري به کار مي¬رود. اما ژلاتين¬هاي تجاري به دلايل مذهبي و فرهنگي اجتماعي در اديان اسلام و يهوديت قابل پذيرش نمي¬باشند، به همين دليل استخراج ژلاتين از ضايعات صنعت فراوري ماهي به عنوان منبع جايگزين ژلاتين¬هاي تجاري و تعيين ويژگي¬هاي کيفي و پتانسيل¬هاي کاربردي آن، اهميت قابل توجهي پيدا مي¬کند. در تحقيق حاضر، به منظور تعيين شرايط بهينه استخراج ژلاتين در شرايط مختلف پيش-فرآوري از پوست ماهي قزل¬آلاي رنگين کمان (Onchorhynchus mykiss) به ترتيب اثر سه متغير غلظت سود (21/0-01/0 نرمال)، غلظت اسيد استيک (21/0-01/0 نرمال) و زمان پيش¬فرآوري (3-1 ساعت) بر راندمان استخراج، قدرت ژل، نقطه ذوب، ويسکوزيته، نقطه ايزو¬الکتريک، ميزان هيدروکسي پرولين، توزيع وزن مولکولي و رنگ نمونه¬هاي ژلاتين توليدي در قالب طرح آزمايشي CRCD با 5 سطح از هر تيمار و 4 تکرار در نقطه مرکزي بررسي شد. نتايج طرح آزمايشي مرکب مرکزي به روش رگرسيون سطح پاسخ (RSREG) تجزيه و تحليل شدند و مدل¬هاي رگرسيوني برازش شد. آناليز واريانس اثر کلي متغير¬هاي فرايند در مدل¬هاي رگرسيون نشان داد که اثر هر سه متغير غلظت قليا، غلظت اسيد و زمان پيش¬فرآوري در مدل¬هاي رگرسيون نقطه ذوب، خلوص رنگ و ميزان زنجيره معني¬دار بود (05/0>P) ولي اثر غلظت قليا در مدل¬هاي رگرسيون راندمان، نقطه ايزو¬الکتريک و روشنايي رنگ، همچنين اثر غلظت اسيد در مدل¬هاي رگرسيون نقطه ايزو¬الکتريک، ميزان هيدروکسي پرولين و روشنايي رنگ و اثر زمان پيش¬فرآوري در مدل¬هاي رگرسيون ويسکوزيته، قدرت ژل و نسبت زنجيره ، معني¬دار نبودند (05/0P≥). در شرايط اپتيمم پيش¬فرآوري، حداکثر ميزان تعيين شده براي راندمان 33/17%، قدرت ژل g457، نقطه ذوب C°7/23، ويسکوزيته mpa.s 22/3، نقطه ايزو¬الکتريک 9، ميزان هيدروکسي پرولين 46/4%، 96/1، ميزان زنجیره 38/34%، روشنايي رنگ (L*) 64/55، خلوص رنگ (C*) 26/23 و قدرت ته رنگ (H*) 5/1 محاسبه شدند.