مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه :
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما :
اساتید مشاور :
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های مریم پناهنده
برآورد جمعیت پرندگان در بسیاری از کشورها به روشهای مختلف به منظور پی بردن به وضعیت آنها در طبیعت و همچنین پی بردن به میزان مطلوبیت زیستگاه انجام می گیرد.قرقاول معمولی نیز یکی از گونه هایی است که برآورد جمعیت آن به دلیل با ارزش بودن این پرنده حائز اهمیت است.
دراین پژوهش جمعیت قرقاول به کمک مشاهده مستقیم و شمارش صدا بر آورد شد.
بدین منظور در منطقه مورد نظر که بخشی از منطقه شکارممنوع دیلمان درفک شهرستان سیاهکل در استان گیلان بوده 4 بخش انتخاب گردید و اعضا در این مناطق مسیر مشخصی را با طول معین طی کردند و صداهای شنیده شده در مسیر حرکت خود را ثبت کردند.بشترین صدای شنیده شده در بخش 3 که دارای تیپ غالب بوته ای و علفی بود ثبت گردید. تعداد جمعیت به این طریق در زیستگاه 153 برآورد گردید.
در طریق دیگر نیز محیط بانان برروی ترانسکت هایی با طول مشخص حرکت کردند و تعداد قرقاولهای مشاهده شده وفاصله آنها را تا خود ثبت کردند و با استفاده از برآوردکننده هین جمعیت برآورد شد. با این روش نیز بیشترین جمعیت قرقاولها مربوط به بخش شماره 3 با پوشش انبوه بوته ای و علفی بود. با این روش جمعیت در کل زیستگاه 219.66 برآورد گردید علاوه بر آن با توجه به نسبت جنسیتی که در این پرنده وجود داشت یعنی به ازای هر قرقاول نر یک و یا سه قرقاول ماده وجود دارد نیز برآورد جمعیتی انجام گرفت که 132 طاقه محاسبه گردید و در نهایت نیز میانگینی از آنها برای بیان جمعیت زیستگاه بیان شد که برابر با168 طاقه بود.
در بخش دیگر ارزیابی زیستگاه زادآوری این پرنده مورد بررسی قرار گرفت از جمله مهمترین فاکتورهای زیستگاهی که مورد بررسی قرار گرفت عبارت بود از تراکم پوشش گیاهی علفی و بوته ای، میانگین ارتفاع بوته وعلف به عنوان پناه و مکانی برای آشیانه سازی ، تشخیص عوامل تهدید کننده مثل دام، تنش های ناشی از ساخت و سازها، وجود جاده، مراکز سکونت انسانی، رفت و آمدهای مکرر مردم، و تغییرات کاربری اراضی مانند تبدیل مزارع بوده است.
عوامل کمی را با در نظر گرفتن میزان عددی آنها درجه بندی و عوامل کیفی را با در نظر گرفتن الگوی مدل رتبه ای ( عالی،خوب، متوسط و...) درجه بندی و ارزش هر کدام را محاسبه و نهایتأ میزان مطلوبیت زیستگاه برای هربخش و کل منطقه مشخص گردید. بالاترین نمایه مطلوبیت به بخش شماره 3 داده شده که برابر با0/8 می باشد.