اثرات پروژه های انتقال آب سرشاخه های کارون در ایجاد یا تشدید کانون های ریزگرد خوزستان با بهره گیری از فناوری های GIS & RS
1397/02/16 17:09:43
مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه : خوارزمی تهران
تاریخ دفاع : 1396/11/11
اساتید راهنما : زهرا حجازی زاده
اساتید مشاور : میثم طولابی نژاد
اساتید داور : محمد سلیقه
مشاهده سایر پایان نامه های عاطفه بساک
در این پایان¬نامه اثرات پروژه¬های انتقال آب سرشاخه¬های کارون در ایجاد یا تشدید کانون¬های گردوغبار خوزستان با استفاده از فناوری¬های GIS & RS بررسی شد. بدین منظور ابتدا پارامترهای روزانه ی اقلیمی شامل(دما، بارش، دید افقی، رطوبت و باد) و دبی مورد نیاز برای 9 ایستگاه سینوپتیک و 9 ایستگاه هیدرومتری در دوره ی آماری 30 ساله جمع¬آوری شد. نرم¬افزارهای مورد استفاده Excel, Spss, Minitab, Matlab, ArcGIS, ENVI, GRADS, WRPLOT بوده است. از دادها و تصاویر ماهواره¬ای جهت بررسی وضعیت پوشش گیاهی، رطوبت خاک، ذرات گردوغبار در منطقه مورد مطالعه بهره¬گرفته شد. باتوجه به نتایج روند گازهای گلخانه¬ای طی سال¬های 1985 تا 2015، دوره¬ی مطالعاتی به دو دوره¬ی قبل از گرمایش جهانی(1985-1995) و بعد از تشدید گرمایش جهانی(1996-2015) تقسیم¬بندی شد. سپس با استفاده از روش¬های آماری، سنجش از دور اقدام به بررسی دوره¬های مذکور گردید. نتایج حاصل از همبستگی بین پارامترهای اقلیمی و هیدرومتریک با گاز¬های گلخانه¬ای نشان داد که بین گرمایش جهانی و پارامترهای بکار رفته در این تحقیق تنها 28.9% دارای همبستگی و 71.1% عدم همبستگی را نشان می¬دهند. نتایج حاصل از بررسی بلند مدت عناصر بکار گرفته شده نیز نشان داد که دبی کارون در دوره¬ی آماری دوم نسبت به دوره¬ی اول 71.23 مترمکعب در ثانیه کاهش داشته و پوشش گیاهی با کاهش 4/0 در شاخص NDVIمواجه بوده است. همچنین وسعت و میزان رطوبت خاک حوضه نیز در قسمت غرب حوضه روندی کاهشی و در قسمت شرقی حوضه وسعت رطوبت خاک روندی افزایشی را نشان می¬دهد که نقش سدسازی و مدیریت آب در افزایش رطوبت خاک در شرق حوضه و کاهش آورد آب و رطوبت خاک در غرب حوضه مؤثر بوده است. با کاهش رطوبت و عبور جریانات از روی منطقه مورد مطالعه، ذرات ریز خاک جدا شده و موجب بروز حداکثر گردوغبار در منطقه می¬شوند که این امر می¬تواند اثرات زیست محیطی و مخاطرات انسانی از جمله ابتلا به انواع امراض تنفسی و ریوی و همچنین کاهش سطح زیرکشت محصولات غذایی و در نتیجه کاهش امنیت غذایی را در پی داشته باشد.